בקיצור: פחות ילדים, יותר קשישים, לאן זה מוביל. $$$ [4248]
אל רשימת התגיות המסודרת ( <- קליק על)
אל רשימת הפוסטים המסודרת בבלוג שלי ( <- קליק על)
אל רשימת הנושאים שלי ( <- קליק על)
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.
הפעם ברצוני לעסוק בבעייה שאיננה מטרידה את האנשים בעולם אבל תהפוך יותר ויותר מטרידה בעשרות השנים הבאות – בעיית התמעטות האוכלוסיה בארצות המערב.
ילודה נמוכה
ברוב מדינות המערב יש תהליך מתמשך של ירידה בילודה, ירידה שגורמת להתמעטות האוכלוסיה. כדי לקיים את האוכלוסיה, נידרש שהפיריון של אישה, הממוצע של לידות לאישה, במהלך חייה - יהיה 2.2, כלומר שבממוצע אישה תביא לעולם 2.2 ילדים. ברבות ממדינות המערב המספר הזה הוא נמוך יותר, 1.6 כמספר אופייני. בולגריה, אסטוניה, גרמניה, הונגריה, איטליה, יפן, רוסיה, צרפת, סלובניה, אוקראינה, אוסטריה, בוסניה, ספרד, שוויץ וגיאורגיה – כולן מדינות שנמצאות במצב הזה. בצרפת הפיריון של אישה הוא 1.96, אבל אם מוציאים מהחשבון את האוכלוסיה המוסלמית, שבה הפיריון הוא גבוה, הפיריון של אישה צרפתית הוא רק 1.7. בארה"ב אין התמעטות האוכלוסיה הכללית, בגלל ההגירה, החוקית, והבלתי חוקית, ובגלל הילודה במיגזר ההיספני. במיגזר המערבי, דוברי האנגלית, הפרוטסטנטים והיהודים - התופעה של מיעוט לידות קיימת בהחלט. רק אירלנד וישראל אינן בסכנה של התמעטות. בסין, בהודו, בברזיל, בטורקיה, במצריים ובמדינות העולם השלישי – המצב הוא הפוך. יש ילודה גבוהה המתקרבת להתפוצצות האוכלוסין, שזאת בעייה אחרת.
כשאנו יודעים מה הפיריון של אישה ברוסיה, באיטליה ובספרד, אנו יכולים לחשב תוך כמה שנים ייעלמו העם הרוסי, העם האיטלקי והעם הספרדי.
התופעה
עד לפני שנים לא רבות, הנושא הזה לא היה קיים. נשים וגברים התחתנו, קיימו יחסי מין והביאו ילדים לעולם. בעיני רבים זה היה תהליך טבעי, שאין להם שליטה עליו, מן אללה. היו שהתייחסו לכך בחיוב. "פרו ורבו" כצו דתי, הרצון הטבעי של נשים להיות אמהות, הרצון של גברים שיהיו להם יורשים, שישאו את שמם - כל אלה סיבות לכך שילדים נולדו מרצון. היו שהתייחסו לכך בשלילה, אבל היה קשה מאוד להימנע מכניסה להריון וללידת ילדים. היו נשים שנכנסו להריון וביצעו הפלה. זה היה כמעט תמיד עניין לא חוקי, ולכן סכנה גדולה לבריאות האישה.
המצב הזה השתנה קצת כאשר באו לעולם אמצעי המניעה, הקונדום והגלולה. עכשיו ההחלטה היתה בידי האישה, עם השפעה קטנה מצד הגברים. הילודה ירדה, אבל לא נפסקה. היא התבצעה במועדים שהיו מתאימים לאישה. אצל הקתולים ואצל החרדים יש איסור דתי על אמצעי מניעה ועל הפלות. זה גורם לפגיעה בנשים, וגם למותן של נשים רבות. ספרד ואיטליה הן מדינות קתוליות, אבל בשתי המדינות הללו הדת נמצאת בנסיגה, וגם הילודה.
בתקופתנו
בעשרות השנים האחרונות, המצב השתנה באופן דרמטי. הרצון הטבעי לעשות ילדים הולך ומתפוגג, במערב. יותר ויותר צעירים מחליטים להתחתן בגיל מבוגר, ואז יש להם מעט ילדים, ולפעמים בכלל לא. יותר ויותר צעירים מחליטים שלא ללדת ילדים, אלא להתמקד בקריירה, או סתם ליהנות מן החיים בלי הטורח וההוצאות של גידול ילדים. יותר ויותר צעירים מחליטים שלא להתחתן בכלל, ולא להיכנס למסגרת זוגית בכלל. אומנם יש נשים שמחליטות להביא ילד לעולם, ולגדל אותו לבד, אבל זה לא במספרים גדולים. ישראל היא מדינה יוצאת דופן, משום שכמעט כל הזוגות רוצים ילדים, למרות ההוצאות המטורפות שזוג הורים צריך להוציא על כל ילד עד שהוא הופך ליצור עצמאי.
וכך הגענו לכך שיש התמעטות של האוכלוסיה המערבית, במדינות כה רבות.
ההיבט הכלכלי
לתופעה הזאת של התמעטות האוכלוסין יש היבט כלכלי מדאיג. מצד אחד יש פחות צעירים. מצד שני, יש עליה בתוחלת החיים, עלייה דרמטית וממושכת, כך שיש יותר קשישים. מספר הפנסיונרים נמצא בעלייה ומספר האנשים העובדים נמצא בירידה. מי יפרנס את כל הפנסיונרים הרבים, כשכה מעטים עובדים? מי ישלם מס הכנסה כדי לממן את קיצבת הזיקנה של כל הקשישים?
מהגרי עבודה
מיעוט הילודה בארצות המערב וריבוי הילודה במדינות העולם השלישי גורמים לכך שיש זרימה של מהגרי עבודה מהמזרח למערב, באופן חוקי, ובסירות רעועות על הים התיכון. ההגירה הזאת לא מתקבלת טוב בארצות המערב. רוב המהגרים מתחרים עם התושבים המקומיים על עבודות, וזה מעורר זעם אצל האזרחים. רוב המהגרים, ובעיקר מן הדור השני, אינם מצליחים ואינם רוצים להשתלב בתרבות המקומית הנוצרית. כמה מהם דווקא מתחזקים באיסלם, עד לרמה של דאע"ש. הנוכחות של מהגרים שאינם משתלבים גורמת להתחזקות המפלגות הימניות בארצות המערב, ימניות עד כדי גזענות.
מחסור בעובדים?
מיעוט הילודה אמור לגרום לחוסר בעובדים בכל מדינות המערב. אבל זה לא קרה, וספק אם זה יקרה. מספר העובדים הנידרש במשק הולך ויורד, וירד עוד יותר, בגלל כניסת המחשבים, הרובוטים והתוכנות מבוססות ה-AI, כפי שדובר בבלוג הזה (ר' בהמשך).
עוד
אם אינכם זוכרים את מה שקראתם מזמן, אני ממליץ בפניכם לשוב ולקרוא את כל הפוסטים בתגית
האם אני צודק? אל תסכימו אתי.
מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
המונה היומי: עד היום היו 743,181 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
תגובות
אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול לכתוב את שמו – ולהגיב (עד 500 מילים).
אם האותיות קטנות וקשה לכם לקרוא – לחצו על מקש ה-CTRL ביחד עם מקש התו "+" (פלוס), ואז האותיות יוגדלו.
תגיות
את רשימת התגיות מסודרת לפי מספר הפוסטים תוכל לראות אם תרדו למטה.
את רשימת התגיות מסודרת לפי סדר אלפאבתי, ניתן כאמור לראות בכתובת:
חיפוש מאמר, או נושא, בשדה "חפש בבלוג הזה", בפינה הימנית העליונה של החלון הזה.
את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
תגיות: עתיד, דמוגרפיה, אירופה, מהגרי עבודה, ארה"ב, רוסיה, סין, טורקיה, דת, חרדים, קתולים, האלפיון העליון, לפעמים זה כל כך נכון, מחשבות והגיגים,