איג`תיהאד
איג`תיהאד (اجتهاد Igtihad iǧtihād) – מונח באיסלם, מונח שפירושו "חשיבה עצמאית" - מתייחס לדיונים ולטיעונים שאינם מהווים פרשנות של הקוראן ושל החדית`, היא המקבילה האיסלמית של המישנה היהודית. "שערי האיג`תיהאד נינעלו" – זוהי קביעה שנתקבלה במאה ה-12 והיתה לה השפעה גדולה על התפתחות עולם האיסלם. נעילת האיג`תיהאד היתה עניין חשוב, שרבים אינם מכירים אותו, וקרוב לוודאי שאפילו לא שמעו עליו.
הפריחה התרבותית של האיסלם
בימי הביניים, מן המאה החמישית ועד למאה החמש-עשרה לסה"נ, היה העולם הנוצרי שרוי בחשיכה תרבותית. מעטים בלבד עסקו במדע ובפילוסופיה. לעומת זאת בעולם האיסלם, במיוחד במאות התשיעית עד האחת-עשרה, היתה פריחה תרבותית אדירה. הערבים תירגמו את כתבי היוונים והוסיפו עליהם כהנה וכהנה. ויכוחים רבים התקיימו וספרים רבים ניכתבו.
חלק חשוב מן התרבות היה הדיון באיסלם ובשריעה, ההלכה המוסלמית. חלק מן הדיון היה בצורת פרשנות של הקוראן, בדומה להתפתחות ההלכה היהודית במישנה ובתלמודים. חלק אחר מן הדיון היה בצורת הסתמכות על דיברי הנביא, דברים שלא הובאו בקוראן, אבל הדוברים טענו שהם מן הנביא, כלומר ממוחמד. חלק מהדיונים הללו הוכנסו לקובץ החדית`, שהוא כאמור המקבילה האיסלמית של המישנה. המישנה היא תורה למשה מסיני. החדית` הוא תורה למוחמד מהמלאך גבריאל.
נעילת האיג`תיהאד
במאה השתים-עשרה קמה התנגדות לחשיבה העצמאית ולדברים חדשים בשמו של הנביא. החשש היה שהחשיבה העצמאית תוביל למקומות רעים ולכפירה. לכן באה ההכרזה "שערי האיג`תיהאד נינעלו", כדי לעצור את ההתפתחות המסוכנת, את הירידה במידרון. ההכרזה הזאת הגיעה מאל-ג`זאלי (Al-Ghazali) ומחבריו בתנועה האשארית (الأشعرية al-Asha`riyya ), בין היתר בסיפרו החשוב "הסתירות שבפילוסופיה" (The Incoherence of the Philosophers). יש לעסוק רק בפרשנות של הקוראן, של החדית` ושל השריעה.
הקביעה הזאת של נעילת שערי האיג`תיהאד היתה לה השפעה גדולה על עולם האיסלם. הויכוח הפתוח נאסר ועולם האיסלם ניכנס לסטגנציה שנימשכה מאות שנים. במקביל יצאה אירופה הנוצרית מן החשיכה של ימי הביניים. העיסוק במדע ובחשיבה הוביל ליצירת העולם המערבי, המוכר לנו היום, ולהשתלטות מדינות אירופה על אסיה, אמריקה ואוסטרליה – כולל עולם האיסלם.
נקודת המיפנה היתה בספרד, כאשר הנוצרים (אלפונסו מלך קסטיליה) כבשו את טולדו, בשנת 1085, וגילו את הספריה העשירה שהיתה במקום. ליהודים היה חלק חשוב בתירגום הכתבים שבידי הערבים והבאתם לידיעת עולם הנצרות.
עוד
עוד על האיג`תיהאד (באנגלית) תוכלו לקרוא בוויקיפדיה בכתובת:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ijtihad
הסתייגות
אינני מוסלמי ואינני קרוב לעולם המחשבתי של האיסלם. ייתכן שבדברי אלה שיבשתי מה ששמעתי מפי אלה העוסקים בנושא. אם כן, אנא שילחו לי הסברים אל הדוא"ל שלי המופיע בדף:
http://www.bgu.ac.il/me/regev/wwwlist.html
ואתקן בשימחה.
המלצה
אם לא קראתם עדיין, או שאינכם זוכרים את מה שקראתם מזמן, אני ממליץ בפניכם לשוב ולקרוא את כהן אסור לו לשאת גיורת, משום שהיא בחזקת זונה בכתובת:
http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=1237775
האם אני צודק? אל תסכימו אתי.
מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
המונה היומי: עד היום היו 346,802 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול להגיב.
את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=897416
תגיות: הסטוריה, דת, איסלם, ימי הביניים, לפעמים זה כל כך נכון, ציטטות, תובנות, פילוסופיה,