בקיצור: אם הן לא יתאימו את עצמן לעולם החדש $$$ [4957]
אל רשימת התגיות המסודרת ( <- קליק על)
אל רשימת ההרצאות שלי ביוטיוב ( <- קליק על)
אל רשימת הפוסטים המסודרת בבלוג שלי ( <- קליק על)
אל רשימת הנושאים שלי ( <- קליק על)
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.
האוניברסיטאות היום
מחר תיפתח שנת הלימודים החדשה באוניברסיטאות ובמכללות בישראל. לפי הנתונים שפורסמו, מספר הסטונטים הגברים הולך ויורד. בשנת 2010 היו במערכת ההשכלה הגבוהה 100,300 גברים, בשנת 2019 מספרם ירד, אבסולוטית, ל-96,700. למעשה הירידה היא הרבה יותר חמורה. במהלך העשור הזה גדלה אוכלוסית הגברים הצעירים בישראל, בגילים 20 עד 24, ב-11 אחוז. במקביל יש גידול, אבסולוטי, במספר הסטודנטיות, אבל זה סיפור אחר.
מדוע יש ירידה כזאת רצינית במספר הסטודנטים הגברים? אפשר לעשות מחקר עומק, ולהגיע לכמה וכמה תשובות. אבל אחת התשובות, והיא המדאיגה ביותר: רבים מהגברים הצעירים אינם חושבים שתואר מאוניברסיטה, או ממכללה, יועיל להם בחיים. הם מעדיפים לעבור קורסים קצרים, של שנה או פחות, קורסים שמכשירים אותם לעבודה מסוימת, וכך להתחיל את הקריירה שלהם בחיים. מסתבר שזאת איננה שטות. אנשים צעירים רבים, מוכשרים, למדו מה שלמדו, והצליחו במקצוע, לא פחות מחבריהם שהשקיעו שלוש שנים בלימודים אקדמיים, השקיעו מאמץ גדול בלימודים ובבחינות, והוציאו סכומי עתק על שכר לימוד, דיור ומזון.
האוניברסיטאות מחר
זה המצב היום, כאשר רוב המישרות הטובות, צמודה להן הדרישה: תואר אקדמי רלבנטי. אבל ככל שהזמן יתקדם, חשיבותו של התואר האקדמי תלך ותרד. ויש לכך כמה סיבות:
- מספר מקומות העבודה ילך ויירד, משום שמישרות רבות תתבטלנה, מקצועות רבים ייעלמו, ורובוטים, או תוכנות AI, יבצעו את העבודות הללו.
- מספר המישרות הקבועות ילך ויירד, משום שהמעסיקים יעדיפו לקבל שירותים מ"פרי לאנסרים", גם אנשים מקצועיים, כמו גראפיקאים, שנותנים שירותים רציניים, לחברות השונות – וגם אנשים ללא התמחות, כמו נהגים באובר ומשכירי הדירות ב-AirBNB, שמקבלים קריאות לעבודה, מתי שיש, בלי קביעות, בלי המשכיות, בלי התמחות.
- המיטען שהאוניברסיטאות והמכללות מעניקות לסטודנטים שלהן, חשיבותו והרלבנטיות שלו הולכת ויורדת, משום שהידע, המיומנויות והכישורים נעשים פחות משמעותיים, כאשר שוק העבודה משנה את פניו – ומידלדל באופן משמעותי.
לכן אני צופה שהמגמה הזאת, של ירידה במספר הסטודנטים - ולא רק הגברים - תלך ותגבר.
לוח הזמנים
אני לא מדבר על מחר. אני מדבר על טווח השנים שעד שנת 2050, שהוא רלבנטי לאלה שמחליטים, היום או בשנים הקרובות, באיזה מקצוע לבחור, ואיך להכשיר את עצמם להיות טובים במקצוע.
על האוניברסיטאות לקחת את המגמה הזאת בחשבון. זה מחייב את כל המחלקות, בכל האוניברסיטאות ובכל המכללות, לשנות את תוכנית הלימודים, כך שתהיה משמעותית יותר ללומדים. אני לא מתכוון לכך שהקורסים באוניברסיטה יהפכו להיות קורסים מקצועיים, שמעניקים תעודת טכנאי למשתתפים בהם. אני מתכוון, בדיוק ההיפך, ללימודים שיכשירו את האנשים הצעירים למצוא את מקומם בעולם משתנה, בשוק העבודה המידלדל בעשורים הקרובים. והאוניברסיטאות צריכות לקחת בחשבון כי ההרשמה ללימודים אקדמיים תלך ותפחת, עם השנים, וחלק מהבניינים יתרוקנו מהסטודנטים הצוהלים, כפי שקורה כבר היום במחלקות של מדעי הרוח.
בינתיים, אני לא רואה שהאוניברסיטאות עושות מאמץ רציני בכיוון הזה, מלבד יצירת קורסים ברשת, קורסים שניתן ללמוד בהם מכל העולם. גם באוניברסיטה שלי, אונ' בן גוריון, כאשר אני בא ומנסה להשמיע את התחזיות שלי, לא מוכנים לשמוע אותי. זה לא נעים, ולכן עדיף להתעלם. זאת התנהגות אנושית מאוד, אבל מצערת מאוד.
הערה
רוב האנשים ששומעים אותי, אומרים בביטחון מוחלט: אל תדאג, יימצאו מקצועות חדשים, ועבודות חדשות, כפי שנמצאו בכל המהפכות הקודמות. זאת מחשבה של אנשים, שמעדיפים לברוח מן האמת המרה. תחשבו על כך: כמה אנשים יאבדו את עבודתם ואת מקצועם, כאשר המכונית האוטונומית תהפוך כלי התחבורה הדומיננטי בכבישים? איזה מקצוע חדש יוכלו כל האנשים הללו ללמוד כדי להתפרנס בעולם המשתנה הזה?
עוד
אם לא קראתם עדיין, או שאינכם זוכרים את מה שקראתם מזמן, אני ממליץ בפניכם לשוב ולקרוא את העשיר יתעשר והדל ידולדל: חינוך ופוליטיקה בכתובת:
האם אני צודק? אל תסכימו אתי.
מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
המונה היומי: עד היום היו 1,080,037 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
תגובות
אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול לכתוב את שמו – ולהגיב (עד 500 מילים).
אם האותיות קטנות וקשה לכם לקרוא – לחצו על מקש ה-CTRL ביחד עם מקש התו "+" (פלוס), ואז האותיות יוגדלו.
קבלת הודעות על כל מאמר בפוסט הזה
אם ברצונכם לקבל בדוא"ל הודעה על כל פוסט יחדש שמופיע בבלוג הזה (מדי יום) – שילחו אלי מסר בדוא"ל, עם הכותרת "שלח לי את ההודעות על כל פרסום בבלוג שלך", לכתובת:
תגיות
את רשימת התגיות מסודרת לפי מספר הפוסטים תוכל לראות אם תרדו למטה.
את רשימת התגיות מסודרת לפי סדר אלפאבתי, ניתן כאמור לראות בכתובת:
חיפוש מאמר, או נושא, בשדה "חפש בבלוג הזה", בפינה הימנית העליונה של החלון הזה.
את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
תגיות: האלפיון העליון, מכונית אוטונומית, השכלה גבוהה, אונ' בן גוריון, תובנות,