מותג הוא תוצר בעל סימני זיהוי חיצוניים מוגדרים כגון: שם, סמל, אריזה, צליל, המזוהים איתו בלעדית. בשנים האחרונות התפשטה מאוד "תרבות המותגים" בתחומים רבים בחיינו - פרטי לבוש, מוצרי מזון, כלי רכב, אביזרי חשמל ועוד, הנקנים לעיתים קרובות בעיקר בשל המותג היוקרתי שהם מזוהים איתו.
1. יש בתופעה זו מן סוג של עדר - נהירה אחרי כולם. אם כולם קונים מוצר מסויים, כנראה שיש לכך סיבה טובה. על מנת לא להיות שונים, אנשים שונים מוצאים את עצמם קונים מוצר מסויים רק לפי הסמל והתעמולה שסביבו. הרצון להיות כמו כולם מניע את האנשים להאמין שמוצר X טוב יותר ממוצר Y, משום שיש לו אריזה/שם מסויימים.2. הרצון להיות טובים יותר מניע אנשים לקנות דברים יקרים יותר בעלי שם ומעמד ידוע לכלל. כאשר אדם מסויים קונה את המותג היוקרתי Z הוא הופך בין לילה לאיש החברה הגבוהה בעל מעמד טוב יותר, משום שיש לו מותג המזוהה כמשהו טוב ורצוי. ברוב המקרים מדובר רק בתעמולה סביב המותג, ואילו המוצר עצמו אינו עולה באיכותו בהרבה על מוצרים קודמים שאינם נחשבים "מותגים".
לתופעת המותגים יש השפעות רבות על היחיד לעומת החברה. אדם בעל מכונית מסוג X, הנחשבת למותג יוקרתי, נחשב כמבין יותר וכבעל מעמד מרשים יותר מעמיתו לעבודה, שבבעלותו מכונית מסוג Y, שנחשבה למותג יוקרתי גם היא בעשור הקודם. תופעת המותגים יצרה מעמדות חדשים של בעלי מותגים - "high society" - לעומת כאלה שאינם בעלי מותגים - "low society". מעמדות אלו קיימות בכל שכבות הגיל - בין אם מדובר בצעצוע מסוג X, בבגדים מסוג X, או אפילו במזון מסוג X. אנשים שלא פועלים לפי כללי המותגים והחברה מרגישים נחותים יותר ולא שייכים. מעמדות חברתיים קובעים את מקומם של בני נוער למינהם, בין השאר, לפי כמות ואיכות המותגים שבידם, ומה שאינו מותג לא "נחשב".