בקיצור: מדוע אמנת ז'נבה איננה תקפה בעניין ה"שטחים". $$$ [2987]
כדי לראות את רשימת התגיות (מילות המפתח) שלי, רדו למטה, אל מתחת לתגובות, ועשו קליק על מילת המפתח שמעניינת אותכם. קליק על "הצג הכל" יפתח לכם רשימה של עוד (המון) תגיות.
אל רשימת הנושאים שלי ( <- קליק על)
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.
לכבוד יום ירושלים אני מביא לפניכם תרומה של בננו הרצל (צלי) רגב לדיון על מצבם המשפטי של "השטחים".
בית הדין הבינלאומי בהאג
צלי רגב
בשנת 2004 התכנס מושב של בית הדין הבינלאומי בהאג לדיון בהשלכות החוקיות של בניית גדר הבטחון ע"י ישראל בגדה המערבית. ישראל לא התייצבה לדיון באופן רשמי. הפאנל פירסם דעה מייעצת ביום 09/07/2004. רשמית, מדובר בפירסום הבא:
Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory, Advisory Opinion, I.C.J. Reports 2004, p.136
פיסקה 101 שם אומרת כדלקמן, בתרגום בלתי רשמי לעברית:
בית המשפט לוקח בחשבון שאמנת ז'נבה הרביעית תקיפה בכל שטח כבוש במקרה של סכסוך מזוין בין שניים או יותר צדדים החתומים עליה. ישראל וירדן היו חתומות על האמנה כאשר פרץ העימות המזויין ב-1967. בהתאם, בית המשפט מוצא שהאמנה תקיפה בשטחים הפלסטיניים אשר, לפני העימות, שכנו ממזרח לקו הירוק, ואשר נכבשו על ידי ישראל במהלך העימות. לכן, אין צורך לחקור מה היה המצב הקודם המדוייק של השטחים האלה.
האם העובדות המוזכרות הן נכונות?
ישראל וירדן היו במצב מלחמה באופן רצוף בין 1948 ו-1994, שאז הן חתמו על הסכם שלום. או שבית הדין אינו מכיר את העובדות, או שהוא מתייחס למלחמת ששת הימים כעימות חדש, שאין לו הקשר חוקי. בין 1949 ו-1967, ישראל וירדן היו במצב מלחמה דה-יורה, וירדן היתה כוח כובש בגדה, זאת אומרת, כובש זר, וזאת לפי דעת כל מדינות העולם חוץ מבריטניה (שהשתתפה בכיבוש ב-1948), ופקיסטן.
לא ברור מה דעתו של בית הדין על כך שהסכסוך שבו הוא דן, הסתיים בחוזה שלום עשר שנים לפני שבית הדין התכנס.
בית הדין הסביר מדוע לדעתו אמנת ז'נבה תקיפה: כי הסכסוך התחיל בין שני צדדים אשר לפני פריצתו, שניהם היו חתומים על האמנה. אולם מצב המלחמה בין ישראל וירדן התחיל ב-1948, והאמנה נחתמה רק ב-1949, כך שבעת פרוץ הסכסוך, אמנת ז'נבה בכלל לא היתה קיימת. בנוסף לכך, בית הדין מדלג בקלילות על המכשלה שהפלסטינים אינם מדינה, על ידי הטיעון שהחתימה של ירדן על אמנת ז'נבה, באה במקום החתימה של הפלסטינים.
אולם מכאן ניתן להסיק שאמנת ז'נבה דווקא לא תקיפה בגדה: ראשית, מפני שהיא נחתמה אחרי פרוץ הסכסוך, ושנית, כי אחד הצדדים לסכסוך אינו מדינה, ואינו יכול חוקית לחתום על האמנה.
בהיעדר קביעה בעלת תוקף מדוע אמנת ז'נבה תקיפה בשטחים, ניתן לשער שפסק הדין הזה מאבד את כל הערך שלו. בדומה למה שקבע בית הדין בעצמו, יתכן שאין צורך לחקור את יתר המסמך.
זו לא קביעה סופית: יתכן שיש דרך אחרת להגיע למסקנה שהאמנה תקיפה, מחוץ לחוות הדעת הנדונה. יש לשער שקביעת בית המשפט העליון של ישראל עושה זאת. אולם הפאנל של האג לא עושה זאת. נשאלת גם השאלה, האם קביעת בית המשפט העליון של ישראל תקיפה לצורך החוק הבינלאומי. החלטות בית המשפט העליון קובעות את המצב המשפטי בתוך המדינה, ויש לנהוג לפיהן, אולם ספק בעיני אם החלטות אלה משנות את המצב מבחינת החוק הבינלאומי. יתכן שהציות לאמנת ז'נבה מתחייב מכוח בית המשפט העליון של ישראל, ולא קשור לחוק הבינלאומי. אם כך, אזי גם חריגות מהאמנה הן עבירות על החוק הישראלי, ולא הבינלאומי.
הטריק של בית הדין בהאג, ההחלטה שהחתימה של ירדן על אמנת ז'נבה באה במקום חתימת הפלסטינים, יוצרת מבחינת הפסיקה הזאת, לכאורה, זהות בין הירדנים והפלסטינים, לפחות דה-יורה. בחיים, שני הצדדים מתנגדים נמרצות לכל רמז בכוון הזה: ירדן היא לא פלסטין ופלסטין היא לא ירדן, בכל העולם ובכל הקשר, חוץ, כנראה, מאשר במסמך הנדון כאן. ההתייחסות הזאת קושרת את הפלסטינים למדינה זרה, ומתייחסת לסכסוך קיים בין ישראל למדינה הזאת, מה שעלול לומר שהם אוכלוסיית אויב.
נשאלת השאלה, מה הם השטחים הפלסטיניים שמוזכרים כאן? זה לא מונח משפטי: הפלסטינים אינם מדינה, ואין להם אפשרות לריבונות. אחרת, תישאל השאלה מה עם הכורדים, שגם הם אינם מדינה: מי הריבון בכורדיסטאן, שמחולקת בין ארבע מדינות שונות? האם צבא טורקיה הוא צבא כובש בכורדיסטאן הטורקית?
בגדה, האם הרובע היהודי בירושלים הוא שטח פלסטיני? האם זה נכון משפטית מכוח זה שירדן כבשה אותו מישראל ב-1948? ומה בקשר להר הבית, הכותל, ועיר דויד, היא ציון? ציון היא שטח פלסטיני?
ומה עושים עם הבעיה שלשטחים האלה היה מעמד חוקי גם לפני 1967? אין בעיה. הפאנל מבטל את העבר. גם אם יש תאוריה שלפיה כל השטח צריך להיות ריבוני של ישראל, גם אם נקבעה בסן-רמו הלכה שונה, או למעשה, הפוכה, גם אם יש פה התערבות פרועה בסכסוך בלתי פתור, שום דבר לא משנה, הפאנל התרכז במה שמעניין אותו, ביטל את כל היתר, ולעזאזל העובדות, וההרוגים שבדרך. זה ראה וקדש.
הפרטים הטכניים:
ניתן למצוא את הפירסום בכתובת הבאה:
http://www.icj-cij.org/docket/files/131/1671.pdf
הפירסום מורכב מדפים בצרפתית ובאנגלית לסירוגין, עם מיספור נפרד בכל שפה. פיסקה 101 של הפס"ד מופיעה בעמוד הממוספר 177 כאשר מתחילים מ-136, שהוא עמוד 45 של המסמך, ומבחינת הקובץ מדובר על עמוד 87 מתוך 139.
פיסקה 101 אומרת כדלקמן:
The Court considers that the Fourth Geneva Convention is applicable in any occupied territory in the event of an armed conflict arising between two or more High Contracting Parties. Israel and Jordan were parties to that Convention when the 1967 armed conflict broke out. The Court accordingly finds that the Convention is applicable in the Palestinian territories which before the conflict lay to the east of the Green Line and which, during that conflict, were occupied by Israel, there being no need for any enquiry into the precise prior state of those territories.
האם הוא צודק?
מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב (המלביה"מ)
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
המונה היומי: עד היום היו 533,357 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול לכתוב את שמו – ולהגיב (עד 17 שורות).
אם האותיות קטנות וקשה לכם לקרוא – לחצו על מקש ה-CTRL ביחד עם מקש התו "+" (פלוס), ואז האותיות יוגדלו.
הפונקציה "חפש בבלוג" אינה פועלת כהלכה. כדי לעשות חיפוש בבלוג הזה אחר רשומה שמכילה מילה מסוימת, או צירוף של מילים – היכנסו לגוגל, או לשדה של גוגל בדפדפן, וחפשו את המילה המבוקשת, או את צירוף המילים בתוך מרכאות, יחד עם המילה regevj, שמופיעה בכל אחד מהקטעים שבבלוג הזה.
את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
אל רשימת המאמרים הכי נצפים שלי ( <- קליק על)
תגיות: אקטואליה, בית הדין הבינלאומי בהאג, ה'שטחים', ירדן, משפט בינלאומי, אמנת ז'נבה, צלי רגב