התפוז הכריז על תחרות מתכוני גבינה לקראת שבועות, כאשר תאריך היעד למשלוח המתכונים שלנו לתחרות היה היום בבוקר. אז מה יותר מזמין מאשר לבחור בנושא החם מתכון לעוגת גבינה? אבל אחרי שהרהרתי בעניין, הגעתי למסקנה שיש עוד זמן ארוך מספיק עד שבועות לבחור עוד כמה נושאים חמים נוספים, (מה גם שלא ברור לי עם עוגת גבינה קרה זה נושא חם או קר?), ולכן הנושא החם שבועות ו/או עוגות גבינה ו/או בורקס גבינה ו/או חלב קוקוס (מה, זה לא חלב?) יבחר על ידי מן הסתם במהלך שבוע הבא.
אוטוטו לקראת חצות, כמו סינדרלה, תבקיע לה ממשלת הגועליציה החדשה, ולא בא לי שזה יהיה הנושא החם של השבת. מה גם שעוד רב הלא ידוע על הידוע, כי רק ברגעים אלו ממש עושים את המינויים שהתבררו בתור הכי פחות חשובים בממשלה הזו - ראש ממשלתנו המפצה (תרתי משמע) מחלק את הפרורים לשרי הליכוד הנאמנים, אז החלטתי שזהו, דחיה אחרונה ליום ראשון של הנושא החם הזה, (מה גם שפרורים משתלבים טוב עם עוגת גבינה פרורים לחג המתקרב), ובמקום זה אני אבחר בנושא שהוא מאוד מאוד חם אצלי בימים אלו, ובכלל בשנים האחרונות - הלו הוא נושא הספרות הסקנדינבית. ובפרט - ספרות מתח סקנדינבית
בכמה שנים האחרונת החלו המתרגמים בארץ לגלות את הקסם של הספרות הסקנדינבית ולתרגם אותה לעברית. נכון שלא בקצב שבו מתרגמים אותה לאנגלית, ולא את כל הספרים של כל הסופרים אפשר למצוא על מדפי החנויות, אבל מוטב מאוחר מאשר לעולם לא, כי אני נפלתי בקסמה. ובעיקר אני חובבת את ספרות המתח שלהם
יש בה משהו בספרות הזו שמתאים למקום בו נכתבה. נכון שלא כל הארצות הסקנדינביות הן מקשה אחת, הפינים שונים לחלוטין מהגזעים הנורדיים, הנוף בנורווגיה שונה מהמישורים של לפלנד, ואייסלנד היא בכלל אי עם גייזרים ומים חיים בוקעים מהאדמה, אבל אפשר לומר שיש משהו שמאחד את ספרות המתח הזו, כמו גם את המקום - משהו קר, לח, ואפלולי, שעות ארוכות של חושך רווי אלכוהול ודכאון, שמתאימות כל כך לסיפורים על רוע אנושי ותעלומות מסתוריות.
אני לא טובה כל כך בביקורת ספרות. אני לא יודעת לומר למה ספר טוב בעיניי או רע. ספר הוא עניין של עיתוי, השלב בחיים בו אני נמצאת, וכמובן כשרון הכתיבה של הסופר. היתרון של ספרות מתח הוא שיש לה כמה תבניות, שללא קשר למוצא הכותבים רובם ילכו בתבנית זו או אחרת. ולפעמים הבחירה טובה ולפעמים לא. ולפעמים בא לי לקרוא על הבלש המתייסר, ולפעמים אין לי סבלנות לשיכור הפאטתי שלא הצליח לשמור על הנישואין שלו.
אז אני רק אניח כאן את ספרי המתח שקראתי ואהבתי:
הניג מנקל - שבדי - לא כל הספרים הם אחידים, והאמת שבספר השלישי נמאס לי לגמרי מהגיבור וחייו, אבל לקרוא אחד זה מצויין. עכשיו הוא מאיים שלא יפרסם יותר בעברית - לא נורא יש עוד הרבה לפחות טובים כמוך. (וחוץ מזה אפשר לקרוא אותך באנגלית בחצי המחיר, אז הנה לך נקמה)
ארנולד אינדרידאסון - סופר איסלנדי משובח. קראתי את קללת הדורות שלו, ויש לי כוונה בהחלט לנסות ולהשיג את יתר הספרים שלו שלא תורגמו לעברית
סמיואל בורק - סופר נורווגי שספרו נוסעת ללא מלווה יצא בימים אלו והיה לי התענוג להיות הקוראת הראשונה של הספר בספרייה שלנו. נהנתי. לא יודעת אם זה טוב או רע, אבל שכחתי שזו לא ספרות בריטית שזה משונה קצת, אבל כנראה מעיד על איכות הכתיבה. לא התחברתי לפתרון התעלומה כל כך אבל התחברתי מאוד לכתיבה ויש לי כוונה לעקוב בעתיד האם יהיו עוד ספרים של המחבר.
ויש את סטיג לרסון השבדי עם הטרילוגיה שלו (הנערה עם הקעקוע, הנערה ששחקה באש, והנערה עם הדרקון). לא קראתי כי ראיתי את הסרטים. הם מעולים גם אם מאוד אלימים לטעמי, באלימות מינית קשה. לא לכל קיבה.
ויש את סדרות המתח הסקנדינביות מעולות (עם חיקוי אמריקאי לא רע בכלל), כמו ההריגה, והגשר, שרק בשביל לראות אותן שווה לההפך לבריטי שמותר לו לצפות בערוץ סדרות המתח הסקנדינביות של הביביסי.
כרגע אני קוראת את ,חצי אח" של לארס סובי כריסטנסן הנורווגי. זהו ספר בגודל של מלחמה ושלום, כתוב בסגנון של זרם התודעה שאני בדרך כלל לא מחבבת, אבל כאן משום מה הסגנון לא מגזים את עצמו, והקריאה הולכת חלק. זה לא ספר מתח, אבל בהמתנה לספר שהזמנתי מבריטניה (חצר עצי התפוח אם אתם מוכרחים לדעת) מותר ואולי אפילו רצוי גם לעשות הפסקה לצורכי קריאת רומן טוב. שלא לשחוק את הג'אנר.
הבעיה היחידה כרגע היא שהספר די עבה וקשה להחזיק אותו ביד אחת תוך כדי שכיבה על הצד ונשנוש פופקורן או ליטוף חתול.