Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25516

מה אומרות הססמאות על המוצרים הבריאים/דיאטטים

טוב, אז אני לא באמת עושה דיאטה (אין לי בשביל מה) אבל בהחלט חשוב לי לשמור על הבריאות, ולכן אני לפעמים בודקת אם המוצרים עומדים ביחס הטוב של שומנים/נתרן/סוכר/כולסטרול (ועוד חומרים שלאט לאט אני מבינה מה הם עושים בגוף ולמה לא צריך לצרוך אותם (זה יגיע במנות קטנות כאן בבלוג שלי...).

אולם בשביל אנשים שעושים דיאטה (אגב אני לא אוהבת את המילה הזאת ומעדיפה להגיד לאנשים ששומרים על התזונה הנאותה לגוף שלהם) עניין אותי מה כל השמות שנמצאים על מוצרים דיאטטיים כמו למשל הבטחה גדולה: נטול שומן, או ללא נתרן או מופחת כולסטרול... וכו`....
אז התחלתי לחפש חומר ומה שמצאתי היה פשוט מדהים, הנטול לא באמת נטול, המופחת זה מונח בעייתי, ועוד... אז נתחיל את המילון הקטן שלי:

1. מופחת - פה דווקה היתה לי הפתעה טובה (כי אני תמיד חשבתי שמופחת זה אומר לפחות 10% פחות... אולם מסתבר שזה הרבה יותר... וזה טוב לשומרים על התזונה... לפחות בתיאוריה):
א. מופחת כולסטרול* - לא תמיד על המוצר כתוב שהמוצר הוא דל בכולסטרול אולם המילה מופחת כולסטרול מבטיח שהמוצר מכיל עד 2/3 כולסטרול מהמוצר הרגיל
ב. מופחת נתרן - ושוב למרות שאין הבטחה למוצר דל בנתרן, הוא אמור להכיל עד 1/4 מהנתרן שבמוצר זהה.
ג. מופחת שומן - ושוב אין הבטחה למוצר דל שומן, אולם הוא אמור להכיל עד 2/3 מכמות השומן במוצר זהה.
ד. מופחת קלוריות/קל/קלה - גם פה המוצר אמור להכיל 2/3 מהקלוריות במוצר זהה... אולם אם אתם רואים מופחת קלוריות או קל/קלה זה עדיין לא אומר שאין הרבה קלוריות במוצר.
(עכשיו לכו תבדקו כמה כולסטרול/נתרן/שומן/קלוריות יש במוצר רגיל... ומהו למעשה המוצר הרגיל... גם בעייתי לקבוע).

2. ללא/נטול - פה היתה לי הפתעה הפוכה כיוון שכשאני קוראת את המילה ללא/נטול, אני בטוחה שאין... אין... אין את מה שהם כותבים שאין... וזה הכי מרגיז כי יש:
א. ללא/נטול כולסטרול - המוצר יכול להכיל עד 2.5 מ"ג כולסטרול ל- 100 ג` ואז אפשר לכתוב שזה מוצר ללא כולסטרול... מעצבן.
ב. ללא מלח/נתרן - המוצר יכול להכיל עד 5 מ"ג מלח/נתרן ל- 100 ג` ואז ניתן לכתוב שזה מוצר ללא מלח/נתרן... שוב מעצבן.
ג. ללא שומן - המוצר יכול להכיל עד 0.5 ג` שומן ל- 100 ג` ואז ניתן לכתוב שזה מוצר ללא שומן... מעצבן מאוד...
ד. לגבי קלוריות - חוץ ממים לא מצאתי מוצר שהוא ללא  קלוריות... ואין פה הגדרה (או שלא מצאתי אותה).

3. דל/דיאטטי/דיאט -  פה לא היו לי ציפיות... לא הצלחתי להבין לפי המושג מה צריך להיות... ההגדרות כאן הרבה יותר מסובכות.
א. דל כולסטרול - המוצר אמור להכיל עד 30 מ"ג כולסטרול ל- 100 ג` מוצר.
ב. דל מלח/נתרן - המוצר אמור להכיל עד 100 מ"ג ל- 100 ג` מוצר.
ג. דל שומן - המוצר אמור להכיל עד 2 ג` שומן ל- 100 ג` מוצר.
ד. הקלוריות מתחלקות כך:
a. משקאות - המוצר אמור להכיל עד 20 קלוריות ל- 100 מ"ל. חשוב מאוד: להסתכל כמה סוכרים יש כי ברוב המיצים יש תוספות של פירות והם מכילים כמויות גדולות של סוכר (גם אם לא הוספו חומרי המתקה), איך לבדוק את זה? רק משקה שהקלוריות שלו נמוכות משמעותית לא הוספו בו סוכרים (לא כולל משקאות חלב).
b. מזון דל קלוריות/דיאט/דיאטטי - מזונות מוצקים וכל מוצרי החלב אמורים להיות בהם עד 40 קק"ל ל- 100 ג` מוצר.

4. ללא תוספת - הגדרה הכי מרגיזה והכי מטעה... (שוב לדעתי).
א. ללא תוספת מלח/נתרן - אמנם בזמן הייצור לא עשו שימוש במלח, אולם כדאי לבדוק את הטבלה כיוון שיכול להיות שיש במוצר מלחים כמו למשל כשמכשירים בשר זה עם מלח, או שיש במוצר מלח בצורה טבעית (יש אנשים שאסור להם לאכול מלח, וכדאי להם לדעת את זה).
ב. ללא תוספת סוכר  - זה עדיין לא אומר שהמוצר הוא בריא או דיאטטי, כיוון שכל מה שהכתוב אומר זה שלא הוסף למוצר סוכרוז בתהליך הייצור. ברם אולם למוצר יכולים להוסיף במקרה זה סוכר פירות** (שנחשב לבריא יותר... אולם מבדיקה עולה שהוא למעשה כמו הסוכר הרגיל כיוון ששוב הוציאו ממנו את כל הדברים הטובים והשאירו רק את המתוק), אפשר להוסיף (ובדרך כלל עושים זאת) ממתיקים מלאכותיים שונים (שחלקם לא ברור מידת הבריאות שלהם לגוף שלנו), ולכן שוב כדאי לבדוק את הטבלה של המוצר ולדעת כמה סוכרים באמת יש, כמה פחמימות, קלוריות ושומן... חשוב מאוד...

* לגבי הכולסטרול בגוף האדם ומיתוסים שונים, הגוף שלנו זקוק לכולסטרול... בלעדיו אנחנו נמות (דוגמה הכי קטנה היא שהממברנות של התאים, שזה מה שעוטף כל תא ותא עשוי מכולסטרול, וכן ההורמונים בגופנו חומר המוצא שלהם הוא כולסטרול, הגוף שלנו מייצר את כמות הכולסטרול שהוא צריך, ואם אנחנו צורכים אותו במזון, אז הוא פשוט מייצר פחות...). אבל מה? מסתבר שאנחנו פשוט אוכלים המון ממנו... ולכן כדאי מאוד להגביל אותו בצריכה שלנו, וזאת הסיבה היחידה שכדאי להגביל את כמות המזון עם הכולסטרול שנכנס לנו לגוף.
**לגבי סוכר פירות, למעשה מה שעושים לסוכר הוא שמנקים את הסיבים התזונתיים שגורמים לסוכר להיכנס לאט יותר לדם, ומוציאים גם את הדברים הטובים המעטים שיש בו כשמפיקים אותו, וכך גם עושים לסוכר פירות, בגוף הוא עושה בדיוק את אותו מסלול שעושה סוכר לבן... (מסתבר).

אז מכל זה מה למדנו?
א. שלא צריך לעשות דיאטה כדי לבדוק את המוצר שאנחנו רוצים לקנות, ונדע מה אנחנו מכניסים לגוף... לפעמים גם כשלא עושים דיטה רוצים לאכול בריא... ואולי אפילו רצוי לאכול קצת יותר בריא.
ב. שכדאי שנבדוק בשבע עיניים את המוצרים שאותם אנחנו קונים, ולא נסתמך על הכתוב בגדול כדי להטעות אותנו ולתת לנו תחושה של מזון בריא ומזין, ונחפש את המוצרים הבריאים ביותר שיוכלו להזין את גופנו ולא רק למלא את בטננו (ההבדל בין אוכל למזון הוא שמזון גם מזין את הגוף... האוכל בעיקר ממלא את הקיבה... לדעתי האישית).
ג. לא תמיד נדע הכל, אבל תמיד כדאי לבדוק, ללמוד ולהמשיך להתעדכן בחידושים האחרונים של מה מזיק ומה מועיל לגופנו לבריאותנו, ושוב: לא לסמוך על הייצרן שרוצה להרוויח, ולעתים על חשבון בריאותנו.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25516