בקיצור: החלטת בג"ץ בנושא העובדים הזרים שבאו מאפריקה. $$$ [3111]
כדי לראות את רשימת התגיות (מילות המפתח) שלי, רדו למטה, אל מתחת לתגובות, ועשו קליק על מילת המפתח שמעניינת אותכם. קליק על "הצג הכל" יפתח לכם רשימה של עוד (המון) תגיות.
אל רשימת הנושאים שלי ( <- קליק על)
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.
בית המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ, החליט ברוב של שבעה כנגד שניים, לבטל את "חוק המסתננים" שחוקק בכנסת, והורה לשחרר את כל המסתננים שבמיתקן "חולות" תוך שלושה חודשים. זאת החלטה חשובה ומהותית, שעשויה להיות לה השפעה גדולה על מדינת ישראל. לפי מה שהבנתי, בג"ץ לא יכול היה להחליט אחרת. רוב המשפטנים היו מגיעים לאותה מסקנה שאליה הגיעו שבעת שופטי הבג"ץ. זאת דוגמה טובה ל"חשיבה פרינציפיונית", הגישה ששמה את החוק מעל החיים, שמעמידה את שמירת החוק מעל טובת האנשים ומעל הסבל שנגרם להם בשל העיקרון, שנקבע בחוק (במיקרה זה חוק "כבוד האדם"). שאנשים ימותו, שהעולם ייחרב – אבל את החוק יש לקיים!
את הגדר אפשר לעבור
מבחינה משפטית, ההחלטה הזאת היא, כנראה, בלתי נמנעת. אבל מבחינה אנושית, זאת החלטה גרועה, גרועה מאוד. אמרו שופטי הבג"ץ: בעיית הצפת מדינת ישראל בפליטים ומהגרי עבודה, שנכנסו לישראל באופן לא חוקי, בעייה זאת נפתרה ע"י הקמת הגדר, וכעת אין זרימה של אנשים דרך הגבול עם מצריים בסיני. זאת טענה מפוקפקת. ראשית, בעובדה ישנם 62 מסתננים שחדרו ארצה, אחרי הקמת הגדר. כמו שעברו את הגדר 62 איש - יכולים לעבור אותה גם 62 אלף מסתננים. אפשר לחפור מנהרה, לצוץ מהאדמה, וכבר אתה בישראל ובג"ץ מגן עליך. אפשר לשים סולם ולעבור מעליו. אפשר לפוצץ את הגדר, ואז לזרום פנימה, עשרות מסתננים. אפשר לבוא אלף איש, להתיישב ליד הגדר ולעשות שביתת רעב, עד שיתנו להם להיכנס פנימה. לא הגדר לבדה היא שעצרה את זרם המסתננים. גם החוק ששלח אותם למיתקן ב"חולות", מיתקן שסיפק להם מזון, אבל לא נתן להם אפשרות לעבוד ולהרוויח כסף. בעולם ישנם שני מיליארד אנשים מסכנים, שרע להם בארצותיהם, אין עבודה, אין בריאות, יש שילטון דיקטטורי אכזרי. שני מיליארד אנשים ששווה להם לבוא לישראל ולטעון שהם פליטים, שזכאים לחיות בארץ ולעבוד בה.
בג"ץ אינו אחראי לתוצאות
הנקודה המהותית בסיפור הזה היא שבג"ץ נטל לעצמו סמכויות שילטוניות. אבל בג"ץ איננו ממשלה. בג"ץ אינו אחראי לתוצאות של החלטותיו. בג"ץ אינו אחראי על טובת המדינה ועל כך שהאזרחים יוכלו לחיות באופן סביר. בג"ץ אינו חייב בבדיקה של החלטותיו כדי לראות אם ההחלטה היתה נכונה, או שגרמה לתוצאות בלתי צפויות. אי אפשר להצביע נגדו בבחירות ולסלק את המנהיגים שעשו את ההחלטה הרעה. החלטה של בג"ץ היא בטון מוצק. אין דרך לערער עליה. אין דרך לבדוק את תוצאותיה. אין דרך לבטל אותה גם אם מתברר כי היא גורמת לאסון. גם אם יתברר שכתוצאה מההחלטה הזאת של בג"ץ נכנסו לארץ עשרה מיליון של אפריקאים, ואין אפילו מספיק מים כדי לקיים את כולנו – ההחלטה של בג"ץ עדיין תקפה. רק אם ניתן יהיה להוכיח באופן משפטי, כי מבחינה משפטית ההחלטה היתה מוטעית, אפשר לעשות משהו – אבל אני מבין שזה לא המצב.
חשיבה פרינציפיונית
האשם הוא ב"חשיבה הפרינציפיונית". ראוי היה לנהוג ולפעול ב"חשיבה באלטרנטיבות", שאינה מקדשת את החוקים, אלא בודקת את האלטרנטיבות השונות, את טובת האנשים ואת העוול שעלול להיגרם להם כתוצאה מחוק גרוע, או כתוצאה מתופעת "המיקרה החריג" - המיקרה שעליו לא חשבו המחוקקים כשקבעו את החוק, המקרה שהחוק גורם עוול גדול ליחיד, תופעה שתוכלו לקרוא דוגמאות רבות שלה בתגית "המקרה החריג".
פליטים – עאלק!
אבל אירגוני זכויות האדם, אלה שעתרו לבג"ץ וגרמו להחלטה הזאת, אומרים שיש פה פליטים, ואסור לנו להיות אדישים לסבל שלהם. עם שראה כיצד העולם כולו היה אדיש לסיבלו בשואה, אינו יכול להיות אדיש לסיבלם של אלה מברחו מרצח עם בדארפור, או משילטון אכזרי באריתריאה ובסודן. אבל עובדתית, זה לא נכון. לא הגיע לישראל אף פליט סורי, שברח מאימת דאע"ש הרצחנית. כל אלה שהגיעו לישראל הם "מהגרי עבודה" ולא פליטים. אין לישראל גבול לא עם סודן ולא עם אריתריאה. כל אלה שהגיעו לארץ, ברחו כפליטים מהארצות הרעות ההן, אבל הם הגיעו למצריים, עבדו שם כמה חודשים, אספו כסף ושילמו לבדואים של סיני כדי שיבריחו אותם לישראל. כשהגיעו למצרים הם היו באמת פליטים, ועל ממשלת מצרים היתה החובה ההומניטרית לדאוג להם. אבל בישראל הם כבר לא פליטים. הם שילמו לבדואים אלפי דולרים כדי שבישראל יוכלו לעבוד, להרוויח כסף רב ולשלוח תמיכה למשפחותיהם בסודן ובאריתריאה. הטענה של הישראלים הדואגים לזכויות המסתננים היא שישראל אינה בודקת אם הם פליטים או מהגרי עבודה. לדעתי, אין מה לבדוק. אף אחד מהם אינו פליט. אף אחד מהם לא ברח מכפרו, ונמלט בקפיצת הדרך לישראל. כולם שילמו כסף טוב כדי להגיע לפה.
לראות את התמונה השלימה
אחת הבעייות של המערכת המשפטית, שהיא בודקת את הדברים באופן נקודתי, ולא לוקחת בחשבון את התמונה השלימה, את התמונה המליאה. לפי חוק "כבוד האדם" זכותו של כל מי שנכנס לישראל, כחוק, או בהסתננות, לחיות פה בחופש. אבל הדיון הזה אינו מביא בחשבון את זכותם של כל אזרחי ישראל לחיות בישראל, לגור בתנאים סבירים ולהתפרנס. עשרות אלפי המסתננים שנכנסו לארץ גזלו את פרנסתם של עשרות אלפי ישראלים, שעבדו במישרות, שהמסתננים הסכימו לעבוד בהן בשכר מופחת, שבשבילם זה הרבה כסף. עשרות אלפי המסתננים שנכנסו לארץ הפכו את דרום תל אביב לאיזור מגורים בלתי נסבל, כפי שתיארתי במאמר קודם על נושא המסתננים. בג"ץ אינו נותן את הדעת על המקור שממנו יילקחו הכספים הדרושים למימוש החלטותיו. בג"ץ אינו אחראי על תקציב המדינה. אם אכן למסתננים יש זכויות כמו לאזרחי המדינה, אזי מדינת ישראל חייבת להקצות תקציבים לטיפול בעשרות אלפי המסתננים שכבר כאן, ואולי גם במאות אלפי המסתננים שעלולים להגיע בעתיד, בעיקבות ההחלטה של בג"ץ. התקציבים הללו יילקחו מהתקציבים שנועדו לתת חינוך, בריאות, רווחה וביטחון לאזרחי ישראל. זאת עשויה להיות פגיעה קשה באזרחי ישראל ובכלכלתה, ובמיוחד כשלוקחים בחשבון את הכספים שיזרמו לסודן ולאריתריאה, כספים שלא ישמשו לקניות בארץ, ויחסרו למשק הלאומי. מדוע זכויותיהם של המסתננים עדיפות על זכויותיהם של אזרחי ישראל שנפגעו מהם? כי הגישה המשפטית היא נקודתית, ולא לוקחת בחשבון את התמונה השלימה.
מה יקרה עכשיו?
התוצאה של החלטת הבג"ץ היא בלתי קבילה. מדינת ישראל לא תוכל להתקיים כאשר גבולותיה פרוצים וכל אפריקאי שרע לו יכול להיכנס לארץ ולהפוך בה לבעל זכויות מליאות. אני חושש שאנשי הימין בכנסת ינצלו את ההחלטה הזאת של בג"ץ כדי לפגוע בבג"ץ ובסמכויותיו, וביכולתו לדאוג לאזרחי ישראל, במקום שזה דרוש, במקום שבג"ץ דואג לטובתם של אזרחי ישראל. ואולי יימצא איזה משפטן ימני מבריק, שיצליח למצוא דרך מתוחכמת למנוע את הצפת ישראל במהגרי עבודה. הלוואי.
עוד
עוד על הפליטים מהגרי העבודה בכתובת:
ועל החלטות בג"ץ הטובות והרעות – בתגית:
האם אני צודק? אל תסכימו אתי.
מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
המונה היומי: עד היום היו 547,107 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול לכתוב את שמו – ולהגיב (עד 17 שורות).
אם האותיות קטנות וקשה לכם לקרוא – לחצו על מקש ה-CTRL ביחד עם מקש התו "+" (פלוס), ואז האותיות יוגדלו.
הפונקציה "חפש בבלוג" אינה פועלת כהלכה. כדי לעשות חיפוש בבלוג הזה אחר רשומה שמכילה מילה מסוימת, או צירוף של מילים – היכנסו לגוגל, או לשדה של גוגל בדפדפן, וחפשו את המילה המבוקשת, או את צירוף המילים בתוך מרכאות, יחד עם המילה regevj, שמופיעה בכל אחד מהקטעים שבבלוג הזה.
את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
אל רשימת המאמרים הכי נצפים שלי ( <- קליק על)
תגיות: אקטואליה, בג'ץ, עובדים זרים, אפריקה, חשיבה פרינציפיונית, חשיבה באלטרנטיבות, המקרה החריג, עליונות המשפט, התמונה השלמה – לראות אותה, שיוויוניזם, מחשבות והגיגים