Quantcast
Channel: בלוגים המדוברים
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25516

"קול באישה ערווה" - זה ערך?

$
0
0
בקיצור: פרשת הרב פירר, מי צודק? $$$ [4976]
אל רשימת הנושאים שלי ( <- קליק על)
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.
 
       מחלוקת קשה וכואבת פרצה בפרשת "ערב ההתרמה לרב פירר" (ומחווה לשלמה ארצי). היו זמרים (גברים) שהודיעו שלא ישתתפו, כי נשים לא הוזמנו להשתתף בערב ההתרמה, והיו זמרים וזמרות אחרות שאמרו שצריך להופיע מתוך ההערכה לרב פירר ולמפעלו.
       הרב אלימלך פירר הוא אכן איש רב זכויות. הוא מייעץ לאנשים שמתלבטים בבעייות רפואיות. עמותת "עזרה למרפא" שלו מסייעת לרבים. זהו מפעל צדקה אדיר, שהמדינה אינה תומכת בו, ורק אנשים טובים תורמים כסף, וכך הם מסייעים להביא מרפא לאלפי אנשים. חשוב לציין שהרב פירר והעמותה שלו עוזרים גם לגברים וגם לנשים, גם לדתיים וגם לחילוניים. אין הדרת נשים בלשכתו של הרב פירר, כפי שקיימת בלשכות של רבנים אחרים, שמסרבים לפגוש נשים ומסרבים לתת להן ברכה. ערבי התרמה לעמותת "עזרה למרפא" מתקיימים כבר עשר שנים. על הבמה היו נשים, וגם יאיר לפיד. המנחה השנה היתה אמורה להיות אישה. בין הנגנים, על הבמה, היו אמורות לנגן נשים. אבל, וזה אבל גדול, לשיר? - רק גברים הוזמנו לשיר בערב הזה. נשים לא הוזמנו, והזמרת אדר גולד[1], שהיא חלק מלהקת "ילדי החוץ", להקת הליווי של עילי בוטנר, הודרה מן המופע. נשים על הבמה, נגינת נשים על הבמה, דיבור נשים על הבמה – כן. זימרת נשים – לא. הרב פירר, שהוא רב חרדי, ביקש שלא ישירו זמרות, כי זה בניגוד לערכיו.
כשנודע הדבר
       תשע שנים התקיימו ערבי ההתרמה, ואף אחד לא שם לב לכך שאין זמרות על הבמה. יש הרבה הופעות בארץ, שהן על טהרת הזמרים הגברים, אבל לא משום שמישהו החליט להדיר את הזמרות מההופעות הללו. השנה – העסק התפוצץ. כשנאמר לעילי בוטנר שעליו להופיע בלי אדר גולד – הוא הודיע שהוא לא יופיע. הדבר נודע לזמר אלון עדר[2], והוא הודיע שגם הוא מבטל את הופעתו בערב ההתרמה. אלון עדר הודיע על כך לשדרן הטלביזיה גיא פינס, והלה פוצץ את העסק. ברגע שפינס סיפר על הדרת הנשים בתוכנית הטלביזיה שלו, מייד החלה המחלוקת הגדולה. התזמורת הפילהרמונית ביטלה את השתתפותה. עוד זמרים ביטלו את השתתפותם. ומצד שני נמצאו גם זמרים, ואפילו זמרות, שצידדו ברב, וטענו שראוי להופיע בערב ההתרמה, משום שההתרמה היא למפעל חשוב וראוי, וגם שיש להתחשב באמונתו של הרב פירר, שהוא כאמור איש רב זכויות. כשראה הרב פירר איזו מהומה קמה – הודיע שהוא מבקש לבטל את ערב ההתרמה, ובכך הסתיימה הפרשה.
"קול באישה ערווה"
       דיון קצר בנושא האיסור על האזנה לקול אישה מזמרת. האיסור הזה איננו מן ההלכה היהודית. נשים שרו, ורבנים שמעו אותן ונהנו מזימרתן, גם הרב עובדיה ע"ה, וזאת מאז מרים הנביאה בקריעת ים סוף, ועד לפני שלושים שנה, שאז התחילה ההתחרדות הגדולה, ההקפדה על כיסוי ראש, הימנעות מגיוס לצבא, הקפדה על הפרדה בין נשים לגברים, איסור נגיעה – והדרת נשים בצבא ובהופעות לפני קהל שכולל גברים. לפני כן זאת לא היתה תופעה נפוצה בכל קהילות ישראל. ומי שמכיר את עולם ההלכה יודע שההנחיות "קול באישה ערווה" ו"כל המלמד את ביתו תורה – כאילו לימדה תיפלות" אינן בגדר מיצוות עשה, אלא דעתם של כמה חכמים, שונאי נשים. החרדים בישראל[3] אימצו את הגישה המיזוגנית הזאת, במיסגרת החומרות הרבות שהם ממציאים חדשות לבקרים, כולל אקונומיקה כשרה לפסח. וגם בימינו יש רבנים שאוסרים על זימרת נשים ויש רבנים שמתירים, וגם אלה וגם אלה – דברי אלוהים חיים.
       ויש כמה רבנים שאימצו גישה מכילה. לא לדרוש מנשים שלא להופיע, אלא כאשר אישה מופיעה, מדברת או שרה, צריך הגבר החסיד להתנתק מן העולם. להביט למקום רחוק, להשמיע לעצמו בליבו ולהתרכז בפסוקי תהילים - עד תום הזימרה של הזמרת.
התנגשות ערכים
       בסיפור הזה ישנה התנגשות בין שני ערכים, הערך של "איסור הדרת נשים" שמקובל על כל יהודי שאיננו חרדי, והערך של "קול באישה ערווה", שמקובל על כל(?) החרדים. במקום שיש התנגשות ערכים צריך לבדוק ולחפש איך להכריע איזה ערך יגבר. הדרך שלי היא – מי ייפגע יותר? חרדי שנאלץ לשמוע קול אישה, חש שלא בנוח, מאוד לא בנוח, כמו אדם שנאלץ לאכול משהו מגעיל. אבל הדרת הנשים הזמרות פוגעת בזמרות פגיעה קשה הרבה יותר. זאת פגיעה בזכותן להופיע בציבור, זאת פגיעה בפרנסתן, זאת פגיעה בקהל הצופים שנמנע ממנו להיחשף לזימרתן, לקולן הנאה, ולמסר של השירים שהן שרות. לא מדובר רק בהופעה בפני קהל חרדי, אלא בהופעות בפני קהל מעורב, שיש בו חרדים, ולכן העיריות נמנעות מלהזמין זמרות להופיע. אני אינני מוכן להשלים עם פגיעה כזאת בנשים, והייתי מצפה מכל אדם ישר, שעם כל הכבוד לרב פירר ולמפעלו האדיר, יתנגד להדרת הנשים, גם במיקרה הגבולי הזה. אבל זה לא אומר שכל מי שחושב אחרת ממני – טועה לחלוטין. יש היגיון גם בטענות התומכים ברב פירר, אבל טענות המתנגדים – גוברות, לדעתי.
          
                                                                        אדר גולד
התחושות שלי
       אישית, הרעיון של הדרת זמרות – מרגיז אותי מאוד. המחשבה שהקול של זמרות, כמו מירי מסיקה, דורית ראובני ואדית פיאף, זמרות שאני כל כך אוהב, המחשבה שהקול שלהן יכול להביא לאדם מחשבות מגונות – היא מחשבה שמוציאה אותי מהכלים. היא מרגיזה אותי כמו הפצצת פסלי בודהה באפגניסטאן בידי הטליבאן, כי הפסלים המדהימים הללו מהווים עבודת אלילים. זה מה שאני חש.
מפני דרכי שלום
       במישנה ובגמרא ישנן הלכות רבות, שהנימוק שנותנים להן החכמים הוא "מפני דרכי שלום", כלומר ההלכה מובילה לתוצאה שתגרום למריבות, אם בין יהודים, ואם בין יהודים ונוכרים, ולכן פסקו החכמים לבטל את הפרשנות המתבקשת מן התורה, כדי לא לגרום למריבות ולשינאה. "קול באישה - ערווה", זה אחד המיקרים שראוי היה בהם להפעיל את העיקרון החשוב הזה. אבל אצל החרדים בימינו, העיקרון הזה בוטל, ובמקומו דומני שבא העיקרון "מפני דרכי השינאה". הקשיבו לצורה שבה מדברים הרבנים החרד"לים על הנשים - ואימרו בעצמכם.
הערות
[1] אדר גולד היא בתה של הזמרת שלי
[2] אלון עדר הוא בנם של השחקנית מיקי קם והגיטריסט יהודה עדר
[3] קהילות חרדיות גדולות קיימות לא רק בישראל אלא גם בארה"ב, בבלגיה ובאנגליה
      
עוד
       אם אינכם זוכרים את מה שקראתם פה על הדרת נשים, אני ממליץ בפניכם לשוב ולקרוא את הדרת נשים – למנוע חיים ביחד בכתובת:
מאמר ש-743 איש כבר קראו אותו.  
 
     האם אני צודק? אל תסכימו אתי.
       מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
   המונה היומי: עד היום היו 1,114,391 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
 
 
תגובות
      אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
      אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
      אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
      כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול לכתוב את שמו – ולהגיב (עד 500 מילים).
      אם האותיות קטנות וקשה לכם לקרוא – לחצו על מקש ה-CTRL ביחד עם מקש התו "+" (פלוס), ואז האותיות יוגדלו.
 
קבלת הודעות על כל מאמר בפוסט הזה
   אם ברצונכם לקבל בדוא"ל הודעה על כל פוסט יחדש שמופיע בבלוג הזה (מדי יום) – שילחו אלי מסר בדוא"ל, עם הכותרת "שלח לי את ההודעות על כל פרסום בבלוג שלך", לכתובת:
 
תגיות
   את רשימת התגיות מסודרת לפי מספר הפוסטים תוכל לראות אם תרדו למטה.
       את רשימת התגיות מסודרת לפי סדר אלפאבתי, ניתן כאמור לראות בכתובת:
       חיפוש מאמר, או נושא, בשדה "חפש בבלוג הזה", בפינה הימנית העליונה של החלון הזה.
        את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
 
תגיות: אקטואליה, דת, יהדות, הלכה, הדרת נשים, זמרות, הרב פירר, גיא פינס, מיקי קם, מירי מסיקה, דורית ראובני, אדית פיאף, נשים, נשים מעמדן וסגולותיהן, ערכים, טליבאן, בודהה, אפגניסטן, לפעמים זה כל כך נכון, תובנות,

Viewing all articles
Browse latest Browse all 25516


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>