לעיתים ככה משום מקום מתחיל לו איזה באאז כזה ענק, ואתה עומד ומשתהה ולא מבין על מה המהומה.
וואלה, אי אפשר לברוח מזה, בכל פינה מזכירים את זה, שואלים לדעתך על הענין, בכל מקום אתה רואה פוסטר או כרזה בנושא, שומע ציטוטים,אימרות, וחושב לעצמך, מה קיבינמט פיספסתי?
והרי קצת קשה להאשים אותי כאחד שאינו מתענין בסביבתו ובעניני דיומא.
היות ואני מציץ על בסיס יומי בעיתונות המקוונת, הן הכללית והם הכלכלית , אז יוצא לי לראות כותרות,כתבות, כאלו ואחרות. אני מודה שבכל הקשור לעיתונות בכלל ,האמון שלי במה שנכתב ומתפרסם שם שואף לאפס, וכאשר מדובר בתקשורת כלכלית על כמה וכמה.
ולכן בעיקר אני רק מרפרף במה שקורה שם, ובעיקר מתענין בכל הקשור לחדשות כלכלה מהעולם הרחב, טורים אישיים, דעות של כלכלנים, ועניני כלכלת פנים, אני כמעט ולא טורח לקרוא.
ולכן גם כאשר ראיתי את אותה כתבה על התוכנית ההיא מגש הכסף, לא התייחסתי אליה יתר על המידה, יותר בגלל שלושת הפיגורות המככבות בה, שלטעמי הן משוחדות ומציגות פן אחד של הכלכלה, וככאלה האמון שלי בהם הוא אפסי, ולכן אפילו לא ענין אותי לצפות בתוכנית מגש הכסף ששודרה ומשודרת באובססיה בערוץ 8 של הכבלים והלווין.
היום במהלך ארוחת הצהרים, חבר לעבודה שאל אותי אם צפיתי ואמרתי לו שלא, היות ונראה לי שהתוכנית הזאת לא מציגה תמונה אמיתית ומלאה, וכל תכליתה לקדם רעיונות שאני לא מקבל אותם, ולא בא לי לבזבז את הזמן על אכילת לוקשים מסוג כזה או אחר.
הוא סיפר לי על התוכנית שעסקה במשבר הדיור, שהחלה ב2008, ושהוא התפלא שמרבית הבעיה בנושא הדיור הוא ריבית ה0 ואובדן אפיקי ההשקעה של הציבור והמוסדות , והעברת הכספים לאפיק היחיד שנראה מניב אז ומי האמין שאחרי 7 שנים הריבית עדין תהיה 0, והנדל"ן הוא אפיק ההשקעה הבטוח ביותר בנמצא.אני מודה שלא הבנתי על מה הוא מתפלא, הייתי בטוח שזו עובדה ידועה לכולם, וכאילו מה חדש כאן? ולאט לאט ירד לי האסימון שרבאק לא כולם כמוני ועוקבים אחרי חדשות כלכלה יום יום, או לפחות מציצים, קוראים קצת עיתונות מחו"ל ומקבלים תמונה של המצב, תמורות,שינויים, ועושים קישור למשבר הכלכלי בעולם משנת 2008, צניחת שיעורי הריבית בכל העולם, וחיפוש אפיקי השקעה אלטרנטיבים, שאצלנו הביאו לעליה אסטרונומית במחירי הדיור, ולביקוש חסר תקדים של בעלי האמצעים שהשתלטו על מרבית הדירות שנבנו כאן , על חשבון הזוגות הצעירים שלא עמדו בתחרות.
מכאן אפשר לפתח תורות , איזה אינטרס יש לממשלה לוותר על אווזה שמטילה ביצי זהב בקצב מסחרר שכזה, לצד מי עומדת הממשלה בסיפור הזה? הזוגות הצעירים או המשקיעים ? בעלי האמצעים או אלו שידם אינם משגת? וכהנה וכהנה.
כמובן שהסוציאליסטים יזעקו ויצווחו עוולה, ומדיניות קפיטליסטית, משרתים את בעלי ההון, דואגים לבנקים, לא נותנים פתרונות ובלה בלה בלה.
הקפיטליסטים מאידך אומרים שהממשלה לא צריכה להתערב, לתת לשוק לנהל את עצמו, יש ביקוש שיגדילו את ההיצע, המיסים שנלקחים מבעלי היכולת ממנים את הנזקקים וממלאים את הקופה ובלה בלה בלה.
והאמת? איפשהוא באמצע, אלו צודקים בחלקם, ואלו צודקים, יש קו דק כזה של איזון בין הצורך לא להביא לנפילת המשקיעים, שיגרמו למפולת בבנקים שיכניסו את המשק לטלטלה, לבין זוגות צעירים שחלום דירתם הולך ומתרחק בקצב שלא היה מבייש את היקרות בבירות העולם, ועל מה פאקינג אנחנו מדברים, על חור במזרח התיכון שכל בית במדינה הזאת, מאויים בטילים מחמאס בדרום והחיבאללה בצפון.
הרי תכלס, יש רק פתרון אחד למצוקת הדיור, להוציא צו חירום, לא בג"צ ולא שמג"צ, להביא 3 או 4 חברות סיניות, ולתת להם לבנות 200000 דירות תוך חצי שנה ולפתור את הבעיה, וחברה הם מסוגלים לזה ללא שום בעיה ועיכובים.
ואז יתחילו לילל הקבלנים, בעלי הדירות,ראשי הערים, ירוקים, דיקטטורה, ושאר ירקות, חברה אנחנו חברה לא נורמלית שמתנהלת לא נורמלי ולא ממשלה ולא נעלים , זה קודם כל אנחנו כולנו.
כמובן שכאשר רואים את תוכנית מגש הכסף, לא ירדו לרזולוציות, מה היה קודם, התגלגלות המשבר, דרכים לפתרון מעלות ,חסרונות,סיכונים, השלכות, וכו'.
למה?
כי עורכי התוכנית הללו, אינם אנשים שנולדו אתמול, אלו אנשים בעלי דעות מוצקות ומגובשות, ובעלי השקפת עולם מסויימת , שקטונתי מלשפוט אותם, דעתו של אדם כבודו.
גיא רולניק, עיתונאי כלכלי, שהחל את הקרירה שלו בגללי צה"ל (טעות כתיב מכוונת), אחרי כן היה העורך הכלכלי של עיתון השרץ (הארץ), ואז הפך להיות העורך הראשי של השלוחה הכלכלית של השרץ ,דה מרקר, עיתון בעל השקפת עולם סוציאליסטית מובהקת, המתעבת את ראש הממשלה והשקפתו הכלכלית, ובעיקר משרתת את הבעלים של העיתון הזה שאיך נאמר בעדינות, שמאל קיצוני עוד מתון לידם.
דני גוטווין, פרופסור להיסטוריה, בעל השקפת עולם אולטרה סוציאליסטית, השקפת העולם שלו היא לחזור לימי מדינת הרווחה ההיא של הקצבאות, נו איך ניתן לשלוט בקלות יתר על בוחרים פוטנציאלים אם לא דרך ארנקם וכיסם? , אדם שאילו היה ניתןלו הכוח היה מלאים את כל החברות הפועלות בארץ, ומחזיר אותנו לימי כור העליזים, של ניהול ממשלתי כושל, הפסדי ענק, ומה שקורה בחברת החשמל,רשות הנמלים,רכבת ישראל, ושאר רשויות ממלכתיות, היה כפסיק וחיינו היו מתנהלים ע"פ גחמות של ועד עובדים כזה או אחר, אם שביתות על בסיס יומי, כל מה שהיה רקוב כאן מאז ימי הקמת המדינה עד תחילת שנות ה90.
ירון זליכה, כלכלן בעל השקפת עולם סוציאליסטית מובהקת, אדם שיעץ לשלי יחימוביץ' על תוכניתה הכלכלית, שניסה להיבחר לכנסת ישראל דרך מפלגת העבודה, ואדם שהיה היועץ הראשי והבכיר של מצעה הכלכלי של תנועת מר"צ .
עכשיו שיקום האדם השפוי בעולם, ויאמר לי ששלושת הפיגורות הללו, שכבודם במקומם מונח, מסוגלים להתנתק מהשקפת העולם האישית שלהם, ויכולים להציג ענין כלשהוא בתחום הכלכלי באופן אוביקטיבי וחף מכל השקפת עולם פרטית , ונסיון לקדם אג'נדה כלכלית מסוימת?
לי זה נראה כמו קבוצת אנשים, ידועים ומוכרים בתחומם, שמנצלים את התחושה הלא נוחה שיש כאן בכל מה שקשור לנושא הגז ומתווה הגז, מנצלים לא פחות את חוסר הבנתו של הציבור בנושאים כלכליים, מתחילים בהתחלה לתקוף נושאים כלליים בהם יש תמימות דעים, כמו נושא שחיתות, קשרים, בעלי הון, טייקונים, תגמולים, זכיונות ותוקפים את הנושאים הללו, דרך הפריזמה שלהם. לנו העמך ברור שזה ידבר, מה נתמוך בתשובה הטייקון? בחברת הענק גלובל אנרג'י? כיל? האחים עופר? בבנקים? האם יספרו או ידברו השלושה הללו, על השלכות ארוכות טווח? השקעות חוץ? בריחת משקיעים? אמון משקיעים מחו"ל? בריחת הון? חוסר רצון להשקיע כאן? הרי מה לנו העמך לכל הנושאים המאקרו כלכליים הללו? ההשלכות של מעשה כזה על אותם משקיעים? מספרים לנו שאינטל משלמת מס מופחת בישראל, סיפרו לנו שאינטל מעסיקה מעל ל8000 עובדים באופן ישיר? סיפרו לנו שאינטל מעסיקה עוד כ130000 עובדים באופן עקיף? סיפרו לנו שאינטל רוכשת בישרל מוצרים במאות מליוני ש"ח מידי שנה? שאילולא הטבת המס הזאת, המפעל שלה היה מועבר לאירלנד? כמובן שאנחנו לא מסוגלים לתפוס מספרים בסידרי גודל כאלה, איננו מסוגלים להבין מה זה אומר ועד כמה זה נוגע לנו ומשפיע על כלכלת המדינה. אומרים לנו שאנחנו משלמים מיסים גבוהים,ומשכורתנו מצטמצמת, ואילו אינטל הגדולה לא משלמת מיסים, הוגן? הגון? ראוי? נכון? תלוי איך יציגו זאת.
וכאן נכנסו לפעולה שלושת המוסקיטרים הללו, מנצלים את חוסר היכולת שלנו לקלוט אתץ הדברים הללו, להבין את משמעותם,השלכותיה, ומנסים לעשות הקבלה בין מקרה זה למקרה הפרטי שלנו, וזה עובד, רובינו נופלים בפח, טיחד עם תקשורת כלכלית מגוייסת שרוב רובה בעלת השקפת עולם סוציאליסטית, נוצרת תמונה לא אמיתית, לא שקולה, ולא מאוזנת, כי אנחנו כולנו שבויים וניזונים מדה מרקר, כלכליסט, גלובס, או ביזפורטל שמרביתם אולי מלבד האחרון באותה השקפת עולם, וזה בא לידי ביטוי בכל כתבה,מאמר או טור המתפרסם במי מאותו כלי תקשורת.
לאור ההצלחה בסדרה זו, הם כבר מתכננים את השלב הבא, להוציא את עם ישראל לרחובות, להפגנות זעם על המצב הכלכלי,השחיתות,חוסר השיוויוניות, לנצל את הבאזז וההתגייסות של כלי התקשורת בכלל לקידום האג'נדה שלהם, לא אתפלא אם לימים יתברר שמאחורי שלטי הפרסום ברחבי הארץ, עיתונות,רשתות חברתיות וכו' עומדים גם ארגונים ופעילים כמו הקרן החדשה ושאר ארגוני שמאל שהתגייסו בבחירות האחרונות , ע"מ לגרום להפגנות זעם וכעס על חוסר הצדק,אי השיוויוניות, שנאת הטייקונים והעשירים,הבנקים ושאר בעלי ההון במדינה, ולהביא לאנרכיה שאולי תצליח בסופו של יום להביא למהפך שלטוני שכנראה הוא הוא הסיבה והאג'נדה של שלושת המוסקיטרים הללו.
במצב שפוי מן הראוי היה להציג את העמדה של אותה חבורה בעלת תפישת עולם סוציאליסטית לשטוח את טענותיהם, להסביר את תפישת עולמם, ואז להביא מנגד מומחים ופרופסורים בעלי תפישת עולם ליברלית חופשית קפיטליסטית, שיציגו טענות שכנגד, יסבירו את דרכם ותפישתם הכלכלית, ולהשאיר לנו הציבור הרחב, להבין מה מתאים לנו ,מה נראה לנו, מה נכון, ומה שגוי, כל אחד ע"פ דרכו, ויכולתו לנתח את מה ששמע והבין או שלא.
אבל לפעול בדרך הזאת שהם פועלים זה בעיני דמיה והולכת שולל, ולכן איך שראיתי מי הפיגורות שעומדות מאחורי הדבר הזה שנקרא מגש הכסף, פסלתי אותו על הסף, והבנתי שהוא חסר אמינות וחסר יושרה מקצועית ואנושית כאחד.