בקיצור: טיעונים בעד ונגד חק השבת של מיקי זוהר. $$$ [3588]
כדי לראות את רשימת התגיות (מילות המפתח) שלי, רדו למטה, אל מתחת לתגובות, ועשו קליק על מילת המפתח שמעניינת אותכם. קליק על "הצג הכל" יפתח לכם רשימה של עוד (המון) תגיות.
אל רשימת הנושאים שלי ( <- קליק על)
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.
"יותר מששמרו בני ישראל על השבת, שמרה השבת על ישראל" אימרה זאת הפכה במדינת ישראל ל: "יותר משהשכינה השבת שלום בישראל, היתה לשבת של מריבות ושינאה". הצעת החוק של מיקי זוהר מ"הליכוד", לסגור את הקניונים הפתוחים בשבת, ולקנוס בקנסות אדירים את הפותחים אותם, היא חלק מן המגמה של חלק מאזרחי ישראל להשתמש בשבת כתירוץ למלחמת דת, זריקת אבנים, כניסה לבתים לשבור מכשירי מוזיקה שפועלים בשבת, סגירת מסעדות בשבת (ע"י מניעת אישור כשרות), מניעת תחבורה ציבורית בשבת, ועכשיו הצעת החוק שמקדם חבר הכנסת מ"הליכוד", שקיבלה את אישור שרי "הליכוד" בממשלה. זוהי מגמה שניזונה מן השינאה של שומרי המיצוות לחילונים, ומלבה את שינאת הדת אצל החילונים.
צדיק באמחנתו יחיה
אני אינני עושה קניות בשבת. אני לא חושב שצריך לעשות קניות בשבת. אבל אני לא חושב שאני צריך לכפות את אמונותי שלי על כל האנשים שאינם רואים סיבה להימנע מקניות משבת, שקנייה בשבת עונה על הצרכים שלהם, לאו דווקא לבלות את יום המנוחה בקניות ובביזבוז כספים. 24% מאזרחי ישראל נמנעים מקניות בשבת. זה לא מקנה להם את הזכות לכפות על 76% האחרים את אמונתם שלהם.
שבת בתורה ובמישנה
בימי המיקרא ניתן היה לקיים את השבת, ככתוב בתורה. עובדי האדמה לא יצאו לעבוד בשדות. בעלי המלאכה לא עבדו בבתי המלאכה שלהם – וזהו. לא היה צורך בביטול מלאכה מעבר לזה. ארבעה מרכיבים יש בשבת המיקראית: שבו איש במקומו, לא תעשו כל מלאכה, לא תבערו כל אש, לסקול למוות כל מחלל שבת. ניתן היה אז לעמוד בכל ארבעת הסעיפים הללו בלי קושי. כבר בימי בית המיקדש השני זה היה בלתי סביר. לכן התקינו חז"ל תיקונים, שעשו את עניין השבת לאפשרי. ראשית, הם הגבילו את הפעולות האסורות ל-ל"ט מלאכות (שהיו בהקמת המשכן), רק הן ולא יתר הפעולות. שנית, התקינו את "העירוב", שמאפשר לאנשים לצאת מבתיהם וללכת לבתים אחרים, בתוך העיר. הם התירו הדלקת אש לפני כניסת השבת, ואת השימוש בה במהלך השבת. השומרונים והקראים מקיימים את הסעיף הזה ככתבו כלשונו גם כיום. הם מכבים כל אש בבתיהם, ואוכלים רק אוכל קר. גם עניין הסקילה עבר מן העולם, ועל מחלל שבת בפרהסיה נקבעו סנקציות אחרות, פחות ממיתות.
שבת בימינו
בתקופה המודרנית הפך עניין שמירת השבת בדיקדוקיה, לדבר שאין הדעת סובלתו. יש צורך בייצור חשמל ואי אפשר להשבית את כל מערכת ייצור החשמל, ואת כל המערכות והמיתקנים שפועלים בשבת על חשמל. יש הכרח במשטרה ובצבא, שידאגו לשלום הציבור – גם בשבת. יש צורך בעבודה בבתי החולים ובשירותי הטיפול במיקרים דחופים (כמו מ.ד.א.). לא סביר להפסיק את אספקת המים. לא רצוי לסגור את כל המסעדות ואת כל בתי המלון, ולהשאיר אנשים מסוימים רעבים. גם נושא התרבות והספורט – לא סביר למנוע את אירועי התרבות והספורט דווקא ביום שבו האנשים פנויים לעסוק בהם, וביטולם הוא פגיעה גם בתרבות גם בספורט – וגם באנשים שנמנע מהם לעסוק בתרבות ובספורט. חברה מודרנית, במאה ה-21, אינה יכולה לקיים את השבת המיקראית. מסקנה: אי אפשר להחליט שכל האנשים ינוחו בשבת. יש מקומות עבודה שיש הכרח להפעיל אותם, ולהעביד אנשים במקומות הללו.
אם אי אפשר להשבית את כל המערכות, האם אין מקום לקיים גם כמה בתי עסק, שיענו על הצרכים הרצונות של אנשים שנזקקים לקניות דווקא בשבת – בהיקף מצומצם, לא כפתיחת כל בתי העסק בשבתות, לא בהפיכת השבת ליום עסקים רגיל.
חוק סוציאלי?
טוען מיקי זוהר, ותומכת בו שלי יחימוביץ' מ"מפלגת העבודה", כי זה חוק סוציאלי, ולא חוק דתי. הטענה היא שהעובדים היו רוצים לבלות את השבת בבית, עם בני משפחותיהם, ובאים הטייקונים, וכדי להרוויח כסף – מאלצים אותם לעבוד ביום המנוחה. זאת טענה מגמתית, שנכונה רק בחלק מן המיקרים. ישנם עובדים שלא איכפת להם לעבוד בשבת, ולקבל יום מנוחה ביום אחר. ישנם עובדים רבים שדווקא מעוניינים לעבוד בשבת: ישנם סטודנטים שסוף השבוע הוא הזמן שבו הם יכולים לעבוד ולממן את לימודיהם. ישנם עובדים שמעדיפים לעבוד בשבת, שבו הם מקבלים שכר, עם תוספת של 125%, שזה רווח לא קטן.
מניעת עבודה משומרי מיצוות
מה עם אנשים, שומרי מיצוות, או סתם חובבי שבת, שרוצים לעבוד במקומות בהם עובדים בשבת? אנשים שאינם יכולים להתקבל לעבודה משום שהם מסרבים לעבוד בשבתות? עבודה בשבת היא בד"כ עניין של תורנות. כל מקום עבודה יכול להתנהל כאשר 10% מהעובדים פטורים מן התורנות בשבת, ויתר 90% האחרים מקיימים את התורנויות. מעבר לזה, אדם שאינו רצה לעבוד בשבת אינו יכול להיות רופא בבית חולים, או טכנאי בחברת החשמל, וגם לא (מעבר ל-10%) בכל יתר המוסדות והמערכות שצוינו עיל.
לא יום עסקים רגיל
לפיכך, אין מקום לאסור על כל המוסדות לפעול בשבת – איסור גורף. הנושא לא צריך להיות פרוץ, אלא מבוקר. כל גוף שרוצה לפעול בשבת צריך להגיש בקשה, ולקבל אישור, מגוף שבראשו אינו עומד שומר מיצוות, שרואה בעבודה בשבת משום עבירה. צריך לקיים תחבורה ציבורית – בהיקף מצומצם. צריך לאשר פתיחת בתי עסק, בעיקר מחוץ לעיר, ושוב בהיקף מצומצם. מעט בתי עסק פתוחים, שיהיו להם רווחים, שיאפשרו להם לשלם לעובדים את התוספות עבור עבודה בשבת.
בעלי המכולות
הטענה היא שבתי העסק הפתוחים בשבת גוזלים את פרנסתן של המכולות חבתי העסק שאינם פתוחים בשבת. אם תהיה פתיחה נרחבת של בתי עסק בשבת – זאת טענה נכונה. אבל אם מדובר בבתי עסק בהיקף מצומצם, בעיקר מחוץ לעיר – זאת טענה מפוקפקת. יש אנשים שצריכים לקנות מוצרים חיוניים בשבת, כי לא הספיקו לקנות לפני כן. יש אנשים שרוצים לצאת למרכז קניות ולקנות את מה שהם צריכים בנחת, בשבת. בעלי המכולות רוצים לאסור עליהם לעשות זאת, כדי שייאלצו לבצע את הקניות בבתי העסק שסגורים בשבת. יש פה ניגוד אינטרסים. אני לא רואה מקום לחוקק חוק של כפייה, שמקדם את האינטרסים של בעלי המכולות על האינטרסים של הצרכנים. מה שכן – שלא תהיה פריצת גדר, והשבת לא תהפוך יום עסקים רגיל, מה שימנע מאנשים רבים לנוח בשבת, וגם ימנע את ההצדקה הכלכלית לקיים עסקים בשבת, יום שרוב האנשים מעדיפים לנוח בו ולא לעשות קניות.
פגיעה בעובדים
תעשיית העסקים בשבתות היא תעשייה גדולה. אם יתקבל החוק של מיקי זוהר, ייסגרו כל המקומות שעיקר פרנסתם היע על שבת. יפוטרו אלפי עובדים, ותיפגע פרנסתם של כל אלה שיכולים לעבוד רק בשבת. שיקול זה אינו נראה לכל הדוגלים בחוק הזה מנימוקים סציאליים. אגב, הדוגלים הגדולים בחוק הזה הם רוב חברי הכנסת הערביים, שכן חוק כזה יועיל מאוד לבתי העסק במיגזר הערבי. יש להניח כי רבים מאלה שזקוקים לקניות בשבת, או שרוצים בכך, לא יימנעו מלבצע קניות בשבת, אלא רק ייסעו לישובים הערביים, ויעשו את הקניות שם.
עוד
מאמר ש- 189 איש כבר קראו אותו.
האם אני צודק? אל תסכימו אתי.
מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
המונה היומי: עד היום היו (604,202 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול לכתוב את שמו – ולהגיב (עד 17 שורות).
אם האותיות קטנות וקשה לכם לקרוא – לחצו על מקש ה-CTRL ביחד עם מקש התו "+" (פלוס), ואז האותיות יוגדלו.
הפונקציה "חפש בבלוג" אינה פועלת כהלכה. כדי לעשות חיפוש בבלוג הזה אחר רשומה שמכילה מילה מסוימת, או צירוף של מילים – היכנסו לגוגל, או לשדה של גוגל בדפדפן, וחפשו את המילה המבוקשת, או את צירוף המילים בתוך מרכאות, יחד עם המילה regevj, שמופיעה בכל אחד מהקטעים שבבלוג הזה.
את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
אל רשימת המאמרים הכי נצפים שלי ( <- קליק על)
תגיות: דת, יהדות, אקטואליה, שבת, כלכלה, הליכוד, שלי יחימוביץ', ערביי ישראל, שומרונים, קראים, תובנות, מחשבות והגיגים, נגד חרדים,