אלו 5 עובדות שידעתי על המורמונים:
- מרכזם בסולט לייק סיטי - יוטה
- הם פוליגמיים
- הם עושים הרבה ילדים
- התנך שלהם הוא The book of mormon ואת זה אני יודעת רק כי זה גם שמו של המחזמר שאני הכי סקרנית לראות בימים אלה.
- יש אוניברסיטה מורמונית יפיפיה בירושליים.
הספר "שיר לאיזי ברדלי" כיכב עד לא מזמן בקבוצות הקריאה באינטרנט.
לרוב אני לא ששה לקחת ספרים שעל פי תיאורם יש ונדמה שהצלחתם מתבססת על לחיצת בלוטות הדמע של הקורא - אבל החלטתי ללכת עליו משתי סיבות עיקריות:
- הערה אגבית, שאמרה לי יעל גור כמדומני, בנוגע לחשיפה התרבותית דתית ל"עולמם הסודי של המורמונים" עוררה בי את בלוטת הסקרנות.
- תיאור הספר באתר של הוצאת הספרים סנדיק עניין אותי:
"שיר לאיזי ברדלי הוא רומן מרגש, מצחיק ומטלטל על ספק ואמונה, על ניסים וצירופי מקרים ועל משפחה שתעשה הכול כדי להישאר יחד
החלק המצחיק של הספר כנראה הצליח להתחבא מצויין, כי ממש לא הצלחתי לזהות אותו - גם שאר החלקים בתיאור הזה לא תאמו ברובם את הספר שאני קראתי - אבל ללא כל ספק הוא פתח לי צהר לדת ולאמונה, שכל מה שידעתי עליה הסתכם בפתיחה לרשומה הנ"ל.
אחרי קריאה הגעתי למסקנה שאכן מדובר בדת שונה וכל כך אמריקאית שהיא לא יכלה היתה לצמוח בשום מקום אחר. אבל הקהילה, הקהילה המתוארת מוכרת להחריד לכל דתל"ש ... וכן לכל בוגר ובוגרת של סדרת המופת שטיסל - ולמי ש"טרם הספיקותי לראות" - פנו זמן - לא תצטערו .
לספר:
שיר לאיזי ברדלי מספר לנו את סיפורה של משפחת ברדלי - משפחה מורמונית אדוקה שחיה בבריטניה. איאן האב הוא מורמוני מלידה. קלייר האם "חזרה בתשובה" בעקבות אהבתה לאיאן. שניהם מגדלים יחד את ארבעת ילדיהם על פי חוקי הדת המורמונית. האבא קצת עסוק מדי בעבודתו כבישוף קהילה (משהו כמו כומר) ורואה את צרכי כולם לפני צרכיהם של בני משפחתו - האמא קצת לחוצה מהעומס ומיוקר המחייה אבל מתפקדת, הילדים פעלתניים - על פניו משפחה שמחה.
הכל קורס כאשר משבר נוראי מטלטל את המשפחה. כל אחד מבני המשפחה מתמודד או לא מתמודד עם אסונם על פי אופיו, על פי טבעו, על פי גילו ועל פי עומק אמונתו. כל זה בתוך קהילה שעל פניה תומכת ומחבקת - אך למעשה חודרנית, חונקת וביקורתית.
הספר הוא רב שכבתי - מלמעלה צף הסיפור, דרמה פסיכולוגית שכתובה לגמרי לא רע על התמודדות עם משבר. אותי הרגיז בהתחלה לקרוא באיזה אופן סטריאוטיפי וצפוי מתמודדת כל אחת מהדמויות עם המשבר, עד כמה אופיה של כל אחת מהדמויות צמוד מגדר, ועוד יותר עצבן אותי הקשר המובהק בין "חוזק האמונה" להתמודדות - ואז אחרי שהקרזיונרית עזבה את הבניין - התחלתי לחשוב על הקשר הדו סיטרי הזה, שבין חינוך מגדרי נוקשה להתמודדות בכלל ועם מצבי משבר בפרט.
אבל אם יוצאים לרגע מהעלילה עצמה יש לספר רובד נוסף ומעניין לא פחות, ההתמודדות של הסופרת עצמה עם הדת והקהילה.
מחד ניתן לראות את ההתרפקות הנוסטלגית של ילדה קטנה המתגעגעת לעולם סדור ומאורגן, להיות חלק ממשפחה שהילד הוא לב הוויתה וחלק מקהילה שחורטת על דגלה אחריות אישית והדדית, חיים של זמר ושמחה.
אולם מאידך אי אפשר לפספס את הביקורת הנוקבת שלה על התפיסות ההתנהגותיות שמצופות מאנשי הקהילה, ציות עיוור, דחיקת העצמי, מעמד האישה המחפיר, מסלול מתוכנן מראש שאין דרך לברוח ממנו - בקיצור: מאה שערים - סולט לייק סיטי. הדת שונה, התפילות אחרות, ההתנהגות דומה להחריד.
שיר לאיזי ברדלי הוא ספר מעניין, כתוב היטב, מעורר רגשות ומחשבות - ולא פחות חשוב - נגיעה בעוד תרבות-דת שלא ידעתי עליה דבר - וכן... הקריאה גם מעוררת חשק עז לחזור לניו יורק או ללונדון והפעם עם כרטיסים ל- .The book of mormon
שיר לאיזי ברדלי - קריס בריי (2015)
הוצאת סנדיק ספרים
תרגום: שי סנדיק
409 עמ'
והנה הפתיחה למחזמר המדליק שמרחף על הרשומה הזאת