Quantcast
Channel: בלוגים המדוברים
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25516

אלה גרוסמן - בית לסין

$
0
0
יש האומרים ש"קנאת סופרים תרבה חכמה". ברגעים אלה צר לי ממש על הפסד העולם על כי איני סופרת - כי אבוי, כמה חכמה נמנעת ממנו עקב העובדה המצערת הנ"ל.

תאמינו לי - ירוק זה כאן - אני האמא של הקנאיות ולא מתביישת בכך כהוא זה.  דוגמאות? בבקשה: אני מקנאה בכל אחד שנמצא כרגע בחו"ל, או בדרך לחו"ל או מתוכנן לצאת לטיול בחו"ל לפני. אני מקנאה בכל זמרת שמרטיטה לי את הנשמה, ברקדנים נפלאים, באנשים שמצליחים לייצר קסם מכלי נגינה - והכי אני מקנאה בכאלה שיודעים לכתוב - אבל ממש לכתוב. מאלה שכאשר אני מסיימת לקרוא את המילה האחרונה וסוגרת את הכריכה, כל מה שנותר לי לעשות הוא לנגב דמעה סוררת מזווית העין ואז לפצוח בצרור קללות חינניות (שאבא שלי היה מאיים לרחוץ לי את הפה בנפט בגינם) - כי למה... למה אני לא כתבתי את זה?!

כל ההקדמה הזאת היא רק כדי לשתף אתכם במידע הלא חשוב הבא - כרגע כל רגשות קנאתי הספרותיות מופנים אל דפנה אנגל מחרז, מי שהביאה אל העולם את המחזה "אלה גרוסמן" שמעלה תאטרון בית לסין - ותאמינו לי, העובדה שדפנה אנגל מחרז, החצופה, היא בערך בת גילי וגדלה בילדותה פה - ממש בצד השני של רחוב סוקולוב - עוד יותר מעצבן אותי. כי אין נסיבות מקלות למה היא כן ואני לא. indecision
 
על דפנה אנגל מחרז שמעתי לראשונה כאשר בדף הפייסבוק של בית לסין, (וכדאי לכם להציץ בו מידי פעם - אחלה דף של הפתעות לחובבי תיאטרון) החליטו לצ'פר את הקוראים בכרטיסים להופעת הבכורה של ההצגה "אלה גרוסמן". כדי לזכות בכרטיסים המיוחלים הקורא הנאמן היה צריך לענות לשאלה, שהפעם התמקדה במחזאית - ומכיוון שלא שמעתי את שמה עד אז (דפנה - סליחה), הלכתי לבדוק במי מדובר.
מצאתי, כאמור, אישה מעניינת משנתון קרוב לשלי שצמחה ממש פה בסביבה - שהאמינה בעצמה והלכה אחר חלומה למרות ההתנגדות של בני משפחתה. היא המירה את חלום המשחק בכתיבת מחזות, בעיקר לתאטראות ילדים ולנוער, ובעיבודם של ספרים למחזות (משאלה אחת ימינה). "אלה גרוסמן" הוא המחזה המקורי הראשון שהיא מעלה למבוגרים. בחיפוש אחר מידע למדתי שלאחרונה חוותה טרגדיה נוראית של אובדן בן זוג (אחד הפחדים האיומים שלי) וליבי יצא אליה עד... שכפות ידי כאבו ממחיאות כפיים במשתחוויא של "אלה גרוסמן" - ומאז אני מקנאה בה כמו כלב רחוב מוכה שחין שרואה את שתי כלבות הצ'יוואוואה של פריס הילטון עוברות מולו בלימוזינה.
 
אז לאחר שסיימתי "לקטר, ללכלך ולהשמיץ" - נעבור לעצם העניין.
 
 
אלה גרוסמן
 
 
 
תפאורה: ערן עצמון
מוסיקה: אמיר לקנר
תאורה: קרן גרנק
וידאו ארט: יואב כהן
שחקנים:
 

 

אלה-ישראלה גרוסמן (הילה פרידמן) - ילדה יתומה מאם, בתו היחידה של דפס בעיתון ערב (אברהם סלקטר), גדלה במרתף העיתון בין מכונות הדפוס, אותיות המתכת ודיו שחור וחולמת את החלום ששתל בה אביה - להיות כתבת צבאית, להסתער קדימה כדי לצפות בהיסטוריה מתהווה מול עיניה כשווה בין שווים - ובעיקר לא לבזבז את הפוטנציאל שלה.
כל ילדותה ונעוריה היא מכווננת את עצמה ליעד, אבל רצון לחוד ואפשרויות לחוד - כי במדינת ישראל שטופת הטסטוסטרון של ימי מלחמת ששת הימים בנות בצבא נשלחו להכין קפה, לא לדווח על פעמי היסטוריה מתוך טנק מסתער .

בעוד היא מכינה קפה, יאיר - הבחור שהכירה במסיבה ערב גיוסם לצה"ל וגורלה ונפשה נכרכת בגורלו ובנפשו - מנצל היטב את קשריו של אביו ומצליח להגשים את החלום שלה. הוא נשלח לקורס כתבים צבאיים ומתחיל לפלס עצמו בעולם העיתונאות של ישראל.

אלה היא לא הטיפוס שתוותר - יש לה צו עליון שהיא נושאת על גבה - אסור לבזבז פוטנציאל. על כן היא יוצאת במלחמה מול הממסד להגשים את חלומה ולהפוך לכתבת צבאית. כבר מגיל צעיר הממסד לא "יכול היה עליה" כשרבה בבית ספר עם המורים על דרכה וצדקתה - גם כשלא לגמרי צדקה. כשרון הכתיבה שלה והחוש העיתונאי שלה לזהות סקופים ולשמר מודיעים בולט - היא רק צריכה לשכנע את הממסד העתונאי ובעיקר את העורך שלה - הלא הוא אותו יאיר מיתולוגי - שנשים יכולות לכתוב על יותר מניהול הבית, איפור ואופנה.

דפנה אנגל מחרז באמצעות אלה גרוסמן - עוברת איתנו על תחנות ההיסטוריה שלנו כעם מאז מלחמת ששת הימים - ההתשה, מלחמת יום כיפור, סאדאת, מלחמת לבנון, רצח רבין - מאירה זמנים היסטוריים גדולים בפרטים קטנים ומעוררת את ההרגשה של "איפה אתה היית בזמן ש..." - ובאותו הזמן מדברת באומץ רב על בעיות שונות שמטרידות אותנו היום יותר מתמיד. אני לא רוצה לרדת לפרטים כדי לא לקלקל את אלמנט ההפתעה, אבל אי אפשר שלא לציין את הנקודה הפמיניסטית שהיא לב המחזה - המלחמה על מקומך המקצועי כאישה בחברה שוביניסטית, במקצועות שנחשבים ל"גבריים" באופן קלאסי, והתשלום הנורא שנשים משלמות כדי להגשים את עצמן.

הרבתי לדבר על המחזה, אך אל לנו להקטין את העברתו של המחזה אל קדמת הבמה. המון מחמאות יש לי גם כאן - לבימוי של ציפי פינס שהצליחה לקחת אותנו למסע בזמן באמצעות התכתבות עם הזכרונות שלנו (השימוש בקלטת של ג'יין פונדה היתה הברקת עולם). אהבתי את התפאורה החכמה של ערן עצמון - ובעיקר את השימוש במדיה ארט באותיות מתכנסות שיצר יואב כהן.

אך מעל הכל מחמאותיי ניתנות לקאסט שעשה עבודה יוצאת מהכלל. אהבתי בעיקר את אלה גרוסמן - הצעירה (גיה באר גורביץ) והבוגרת (הילה פרידמן) - שהעבירו אופי ג'ינג'י, יושרה, אומץ וחולשה באמינות נפלאה. את יניב לוי - שאני הולכת ומתאהבת בו מהצגה להצגה - כמיקי, הידיד האוהב ושבור הלב שמחכה בסבלנות לתורו, את שלומי טפיארו המשחק את יאיר שופע הקסם אך החלש שנקרע בין המקובל בחברה לבין הערצתו לאלה, את שמרית  לוסטיג, החברה הטובה, שמעבירה את התפיסה של המגדר כפי שהיא - ולא כפי שהיא נתפסת בעיניה הפמיניסטיות של אלה. כל אחת ואחד על הבמה תורם את חלקו ויחד הם עושים עבודה יוצאת מהכלל - מביאים משחק אמין ומרתק והופכים את ההצגה לזמן קסם.

מה אומר ומה אגיד - מחזה חזק, אמיץ, מטיח אמיתות שאת חלק מהן לא קל לשמוע,  פוליטי, נגסני - אבל בעיקר מרתק, מרגש ומעורר חשיבה. אם יש בי השגות לגבי המחזה הוא שלא אהבתי את הקריצה בסוף וכמובן שלא כתבתי אותו. cheeky
אלה גרוסמן - יופי!

ולדפנה אנגל מחרז - אשמח מאוד להמשיך לקנא !
 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25516


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>